Massiv protest mot utförsäljning

I går eftermiddag demonstrerade ett stort antal göteborgare mot kommunens planer på att sälja ut 289 av allmännyttans lägenheter i Rannebergen i utbyte mot byggbar mark i Lövgärdet.

Göteborgsvädret var inte precis på demonstranternas sida. Men varken det ihållande regnet, det tilltagande mörkret eller den envisa blåsten påverkade beslutsamheten och kampviljan hos de omkring 200 hyresgäster som samlats utanför Kronhuset i centrala Göteborg där kommunfullmäktige höll gårdagens möte

Utanför möteslokalen vajade Hyresgästföreningens flaggor och talkörerna ekade:

”Bostadsbolaget Victoria Park – vi är värda mer än mark”

”Utförsäljning är häleri – allmännyttan äger vi! ”

De allra flesta av demonstranterna hade kommit med inhyrda bussar från Rannebergen. Hos de boende är motståndet kompakt mot kommunens planer på att sälja deras hem. Dessutom är misstron mot den nya tilltänkta ägaren privata Victoria Park grundmurad.

-Vi vill visa vårt missnöje, sade en av demonstranterna. Jag vill inte ha in Victoria Park i vårt område. Jag är nöjd med min lägenhet och behöver ingen lyxrenovering.

Andra demonstranter var starkt kritiska mot politikernas agerande. Det faktum att besluten fattats i slutna styrelserum, först hos Bostadsbolaget och sedan hos moderbolaget AB Framtiden, utan vare sig insyn eller information till de boende rimmar fruktansvärt dåligt med de högtidliga proklamationer om hyresgästinflytande som ska vara bolagens ledstjärnor.

Flera betonade också att detta inte bara handlar om Rannebergen utan om hela staden. För enligt en utredning som AB Framtiden låtit göra kan det bli aktuellt med ytterligare utförsäljningar de kommande åren. Detta för att få råd att bygga nytt.

Enligt det beslut som fattats i de båda bolagsstyrelserna ska de 289 lägenheterna säljas till Victoria Park för att kommunen ska kunna komma över byggbar mark i grannstadsdelen Lövgärdet. Victoria Park vill nämligen inte sälja marken rakt av utan vill i utbyte ha redan färdigbyggda lägenheter.

Men innan affären är slutgiltigt avgjord ska också kommunfullmäktige säga sitt. Frågan väntas hamna på dagordningen på årets sista sammanträde den 7 december.