20 procent i vinst per hyreskrona för Skånes privatvärdar

Hyresgästföreningens rapport om Skånes privatvärdar släpps idag för 12:e året i rad och resultatet visar att det är en bra investering att äga och förvalta hyresfastigheter i regionen. Vinsten ligger i snitt på 20 procent per hyreskrona. Den hyresvärd som tjänar mest har en vinst på 47,1 procent per hyreskrona. Det motsvarar en vinst på 39 862 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet med 3 rum och kök i Malmö.

Genomsnittsvinst 2006–2017. Källa: Stella Borealis.– Under åren som vi har släppt rapporten har det varit stadiga avkastningar för företagen som ingår och vinsterna har ökat markant. Vi hoppas att resultatet kan nyansera argumenten om att det inte kan byggas nytt för att hyresbostäder är en olönsam bransch eller att den svenska modellen är begränsande för företagens lönsamhet, säger Joakim Lund, chef på förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Rapporten "Privatvärdarnas ekonomi" har släppts årligen sedan 2006 och är baserad på företagens egna årsredovisningar. De granskade områdena är vinst per hyreskrona, företagens direktavkastning, deras soliditet samt eventuell aktieutdelning. Såväl lokala som multinationella företag ingår i granskningen för att ge en tydlig översikt på en varierad hyresmarknad.

Utredningen visar för 12:e året i rad att det är lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyresbostäder är den fastighetstyp som gett allra bäst avkastning till sina investerare.

– Att hyresvärdarna har en god ekonomi gör ofta att deras ägande blir långsiktigt, och det är bra för hyresgästerna. Tyvärr finns det en allt starkare trend där hyresrätter blir spekulationsobjekt för företag som i rask takt säljer och köper hela bostadsområden. För att hålla nere sina kostnader struntar de i det grundläggande underhållet och då får hyresgästerna ta smällen, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Företagen som ingår i rapporten:

Ahlström Fastigheter i Skåne AB
Akelius Fastigheter AB
Brogripen AB
Contentus AB
Fastighets AB Trianon
Flygt Fastigheter AB
Heimstaden AB
HSB Sundsfastigheter AB
Jakri AB
LENY Fastighets & Byggnads AB
Lifra Fastigheter i Malmö AB
Nevsten Fastighets AB
Stena Fastigheter Syd AB
Victoria Park Rosengård AB
Willhem Malmö AB

Hela rapporten finner du under "Relaterat material" längst ned på denna sida.

•••

Undersökningen är genomförd av Stella Borealis på uppdrag av Hyresgästföreningen Region södra Skåne. Stella Borealis är ett företag som utför analyser, utredningar och beräkningar med särskilt fokus på bostads- och regionalpolitik och bostadsmarknaden i Sverige.

Kontakt:
Kenneth Gustavsson, regionordförande i södra Skåne
kenneth.gustavsson2@hyresgastforeningen.se
010-459 23 21, 070-47 14 314

Malin Hole, digital verksamhetsutvecklare och opinionsbildare
malin.hole@hyregastforeningen.se
010-459 23 46, 072-21 94 129