Sadeluppror – vi klär din cykel vackert orange

Onsdagen den 22 augusti gör Hyresgästföreningen olika cykelparkeringar i Blekinge brandgula för att påtala riskerna med att införa marknadshyror. Vi kallar det sadelupproret.

Flera partier har inför valet annonserat att de vill införa marknadshyror, eller friare hyressättning som man ibland kallar det. Det vore inte bra för landets hyresgäster, som riskerar kraftiga hyreshöjningar om hyresvärden godtyckligt får sätta hyran. I tider av bostadsbrist är den risken mycket påtaglig.

Därför agerar Hyresgästföreningen kraftfullt mot alla förslag om marknadshyror.

—För oss är det viktigt att hyresgästernas bästa alltid kommer i första hand. Marknadshyror är inte bra, eftersom det i tider av bostadsbrist bara kommer att innebära att hyresgäster får sämre ekonomi, säger Björn Johanssons som är regionordförande.

—Det blir framför allt inte bättre med marknadshyror bara för att man inför det stegvis. Den slutliga effekten blir fortfarande att många hyresgäster inte klarar av att betala hyran. Det innebär att samhället får rycka ut och det i sin tur betyder att marknadshyror bara ger mer pengar till fastighetsägare på skattebetalarnas bekostnad, fortsätter Johansson.

På onsdag ska samtliga anställda samt förtroendevalda hos Hyresgästföreningen i Blekinge ut och påvisa problem som marknadshyror kan medföra. Det gör vi genom att sätta sadelskydd på parkerade cyklar, med ett, under skyddet, skrivet budskap om varför vi inte vill ha marknadshyror.

Sadelskydden är vackert orange och tanken är att det ska lysa färgstarkt och locka cykelägare till läsning. I förlängningen hoppas vi förstås att opinionen mot marknadshyror ska växa sig allt starkare och att politiker på valdagen frångår idén. Alternativet är förstås att väljarna röstar på ett parti som även fortsättningsvis vill satsa på förhandlade hyror.

Vi återkommer också med fler stora kraftsamlingar innan valet. Sadelupproret är bara början.

För mer upplysningar kontakta:

Björn Johansson, regionordförande:

070-275 30 72