Principer har fått gå före egenintresse när hyrorna för Köpings kommuns äldreboende har förhandlats

Under hösten 2017 och våren 2018 har Hyresgästföreningen och Köpings kommun arbetat med att ta fram en ny modell för hyressättningen, med utgångspunkt i det kommunala bostadsbolaget KBAB:s poängsystem.

Nu är hyressättningen av äldreboendena klar, och resultatet är en avsevärd sänkning av hyrorna för de äldre. Sänkningens storlek varierar mellan de olika boendena och även mellan olika lägenheter i samma boende. I genomsnitt sänks hyrorna så här mycket på respektive boende:

Nordlund-1 483 kr/månad

Nygården 25-1 449 kr/månad

Nygården 29- 1 394 kr/månad

Rosendal-1 369 kr/månad

Hagaberg-1 222 kr/månad

Ängslund-884 kr/månad

Sorby-1 276 kr/månad

Den faktiska plånbokseffekten kan emellertid bli mindre i många fall, eftersom Köpings kommun sedan tidigare tillämpat ett tak på 6 000 kr/månad för vad de debiterat hyresgästen. Att många hyresgäster också har bostadsbidrag, som rimligtvis minskar med lägre hyra, har också viss påverkan.

Framöver kommer hyrorna att justeras årligen, på samma sätt som till exempel KBAB:s lägenheter. Hyresgästföreningens förhandlare, Johan Kretz, glädjer sig åt att Köping nu för lång tid framöver har ett stabilt, rättvist och transparant system för hyressättningen av äldreboendena.

 - Och jag vill verkligen tacka mina motparter på Vård & Omsorg för ett väldigt gott diskussionsklimat. Vi har gemensamt arbetar fram en modell som vi tycker verkar rimlig och rättvis, utan att på förhand veta vilka hyror det skulle leda till. Principer har fått gå före egenintresse, säger Johan Kretz.

KBAB:s marknadsdirektör Lena Ekman har också haft en nyckelroll i arbetet, menar han.

-Hon har haft båda parternas förtroende och utan hennes detaljkunskaper om systematisk hyressättning hade vi fortfarande suttit och kliat oss i huvudet, säger Johan Kretz.

Hyrorna i kommunens LSS-boenden är ännu inte klara, men parterna räknar med att de ska kunna sjösättas den 1 september.

Bakgrund: Det var för ett och halvt år sedan, vintern 2016-2017, som Köpings kommun (Vård & Omsorg) chockhöjde hyrorna i sina särskilda boenden (äldreboenden och LSS-bostäder). Reaktionerna blev starka bland de ca 400 hyresgästerna och ett 50-tal vägrade acceptera de nya, egensatta hyrorna. De fortsatte betala den gamla hyran, så som man har rätt att göra tills tvisten är löst.

Kommunen drev ärendena vidare till hyresnämnden, där Hyresgästföreningen företrädde 42 hyresgäster genom fullmakt.

Något beslut i nämnden blev det dock aldrig – parterna kom i stället överens om att skriva förhandlingsordningar och försöka sätta nya hyror förhandlingsvägen.

Johan Kretz, förhandlare Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, Mobil 070-6001448

Vicktoria Bagi, presskontakt Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, Mobil 070-2785101