Hyresgäst fick hjälp vid plötslig hyreshöjning i Linköping

Fastigheten såldes och när den nya hyresvärden valde att höja hyran vände sig en medlem till Hyresgästföreningen för hjälp.

— Hyresvärden ville höja hyran med nästan 2 000 kronor.

Strax innan jul fick hyresgästerna i en fastighet på Hagmarksgatan i Linköping veta att det skulle ske en hyreshöjning i samband med försäljningen av fastigheten. En av de boende som drabbades var medlem i Hyresgästföreningen och kontaktade rådgivningen för hjälp. 

— Jag fick en lapp i brevlådan strax innan jul om att hyresvärden ville höja hyran med nästan 2 000 kronor. Detta utan att utföra någonting i lägenheten, säger hyresgästen som väljer att vara anonym. 

Vid tillfället kontaktade hyresgästen sin hyresvärd för diskussion om höjningen men när de inte kom fram till en lösning valde hyresgästen att gå vidare till Hyresgästföreningen. 

När Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Linköping, fick ärendet på sitt bord besökte han hyresgästen för att blida sig en uppfattning om lägenheten. 

— Vi börjar alltid med att göra en jämförelse med hyresnivåer på lägenheter i samma område, storlek och skick. Sedan kan vi göra en utvärdering på vad vi tycker är en rimlig höjning, säger han. 

Då parterna inte kom överens valde hyresvärden att ta ärendet vidare till Hyresnämnden för prövning. Hyresnämnden är ett rättsorgan som medlar i tvister där hyresvärd och hyresgäst inte kommer överens.  

— Hyresvärden som ville öka hyran med drygt 2 000 kronor per månad saknade grund för sitt yrkande.  

Vilket också bekräftades hos hyresnämnden. Här deltog Benny som ombud för hyresgästen. Efter Bennys arbete kunde de bemöta hyresvärden hos Hyresnämnden. 

— Vår hyresgäst visste om att hyran var lite låg och ansåg själv det som skäligt att höja en del men ifrågasatte hyresvärdens krav.  

Efter medling kom parterna överens och hyran höjdes istället med 700 kronor. 

— Beskedet kändes väldigt bra och jag är väldigt tacksam för all hjälp från Benny. Jag hade ingenting att säga till om. Jag bor väldigt billigt men att höja hyran så mycket utan en renovering kändes i överkant. Nu känns det bra och jag kommer att bo kvar, säger den boende.  

Hyresgästföreningen har försökt nå fastighetsägaren för en kommentar. 

För mer information, kontakta gärna:

Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost

Telefon:070-891 56 45