Fortsatt höjning av Vattenfalls elnätsavgifter

Vattenfalls elnätsavgifter fortsätter att öka, nu med 6,1 procent sedan förra året. Och med hela 45,6 procent på fem år. Det visar en delrapport i den så kallade Nils Holgersson-undersökningen som släpptes idag. Höjningen drabbar boende i 12 västsvenska kommuner.

– Höjningen innebär att kommunerna fortsätter sin resa mot toppen av de dyraste. Snitthöjningen i länet bromsas av att kommuner med Ellevio som leverantör får sänkta avgifter. Vilket visar att det går att balansera kostnadsutvecklingen, säger Marie Linnarsson, tillförordnad ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Hyresgästföreningen anser att både kommunala, statliga och privata leverantörer måste vara återhållsamma med taxehöjningar, eftersom taxor och avgifter utgör ungefär en tredjedel av en normal lägenhetshyra.

– Att vara återhållsam med höjningar är dock särskilt viktigt för elnätsföretagen eftersom konsumenterna inte har något alternativ. Ett bolag som Vattenfall får inte utnyttja sin monopolställning, avslutar Marie Linnarsson.

De boende som drabbas finns i Dals-Ed, Bollebygd, Färgelanda, Mark, Svenljunga, Tranemo, Mellerud, Vårgårda, Vänersborg, Stenungsund, Åmål och Lilla Edet.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Hyresgästföreningens regionala pressjour
0722 – 11 65 41