Elnätsavgiften i Kalmar län höjs mer än rikssnittet

Som hyresgäst har man inget att säga till om, gällande sin elleverantör, man har inget annat val än att betala till den leverantör som finns på orten. I Kalmar län har elnätsavgifterna höjts mer än i resten av landet. På Öland är skillnaderna stora mellan kommunerna.

Kommunerna Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Mörbylånga är de som har högst elnätsavgifter i Kalmar län. Det är även de kommunerna som höjer avgifterna mest i år, med tio procent.

– Det är inga smickrande siffror för de fyra dyraste kommunerna. Det måste finnas någon rim och reson, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Att det kan skilja stort mellan olika kommuner blir extra tydligt på Öland. I Mörbylånga är avgiften betydligt högre än i Borgholm. I år höjer man dessutom avgiften i Mörbylånga med tio procent, medan den i Borgholm endast höjs med två procent.

Västervik är den kommun i länet som har billigast elnätsavgift och Borgholm och Emmaboda är de som höjer avgiften minst i år.

I snitt har elnätsavgiften i Kalmar län höjts med 7,9 procent. Det är både mer än rikssnittet på 5,1 procent och högre än konsumentprisindex, som bara ökat med 1,9 procent.

– Nils Holgersson rapporten visar tydligt att det behövs en skärpning av reglerna för elnätsföretagens intäktsramar. Hyresgästerna har inget annat val än att betala till den leverantör som finns på orten, vilket elbolagen utnyttjar, säger Björn Johansson.


För mer information, kontakta gärna:
Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 39
E-post: bjorn.johansson4@hyresgastforeningen.se