Kronobergs elnät dyrare än rikssnittet

Som hyresgäst har man inget att säga till om, gällande sin elleverantör. I Kronoberg har de fem dyraste kommunerna höjt avgiften med tio procent på ett år. I Kronobergs län har elnätsavgifterna höjts mer än i resten av landet, nästan dubbelt så mycket.

Kommunerna Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhult är de som har högst elnätsavgifter i Kronoberg. Det är även de kommunerna som höjer avgifterna mest i år, med tio procent.

– Det är inga smickrande siffror för dessa fem kommuner. Det måste finnas någon rim och reson, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Det är Ljungby som har billigast elnätsavgift i Kronoberg och det är Växjö som har höjt avgiften mest sen förra året.

I genomsnitt har avgifterna i hela landet höjts med 5,1 procent sedan förra året. I Kronoberg är höjningen 9,6 procent, nästan dubbelt så stor. Siffrorna går även att jämföra med konsumentprisindex som endast ökat med 1,9 procent.

– Nils Holgersson rapporten visar tydligt att det behövs en skärpning av reglerna för elnätsföretagens intäktsramar. Hyresgästerna har inget annat val än att betala till den leverantör som finns på orten, vilket elbolagen utnyttjar, säger Björn Johansson.


För mer information, kontakta gärna:
Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 39
E-post: bjorn.johansson4@hyresgastforeningen.se