Östgötarna betalar mer för elnätet än andra

Som hyresgäst har man inget att säga till om, gällande sin elleverantör. I Östergötland höjs i år elnätsavgiften stort i de flesta kommuner, med upp till tio procent. Elnätsavgifterna för östgötarna har i år höjts mer än i resten av landet.

Kommunerna Boxholm, Finspång, Motala, Vadstena och Ödeshög är de som har högst elnätsavgifter i Östergötland. Däremot är det i Kinda, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Ydre och Åtvidaberg som höjningen blir störst i år med. I dessa kommuner höjer man avgiften med tio procent.

– Det är inga smickrande siffror för dessa kommuner. Det måste finnas någon rim och reson, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Det är Linköping som har billigast elnätsavgift i Östergötland och det är Mjölby som har höjt avgiften minst sen förra året.

I genomsnitt har avgifterna i hela landet höjts med 5,1 procent sedan förra året. I Östergötland är höjningen 7,8 procent. Siffrorna går även att jämföra med konsumentprisindex som endast ökat med 1,9 procent.

– Nils Holgersson rapporten visar tydligt att det behövs en skärpning av reglerna för elnätsföretagens intäktsramar. Hyresgästerna har inget annat val än att betala till den leverantör som finns på orten, vilket elbolagen utnyttjar, säger Björn Johansson.

För mer information, kontakta gärna:
Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 39
E-post: bjorn.johansson4@hyresgastforeningen.se