​Nytt system ger rättvisare hyror i Västernorrland

Hyresgästföreningen har gjort en överenskommelse med de allmännyttiga bostadsbolagen i Västernorrland om så kallad systematisk hyressättning. Systemet innebär att varje lägenhet poängsätts utifrån sina specifika egenskaper och skillnader i hyra kan därmed förklaras på ett bra sätt. Syftet är att få mer rättvisa hyror.

Poängsystemet finns redan i ett antal kommuner runt om i landet, men det som nu ska införas i Västernorrland är unikt. Här omfattar systemet nämligen ett helt län, inklusive sju kommunala allmännyttiga bostadsbolag.

- Det är glädjande att arbetet nu resulterat i den här överenskommelsen. Poängsystemet kommer att ge en tydlighet i hyressättningen, då hyran blir jämförbar mellan olika områden, olika nivåer på lägenhetsstandard och så vidare, säger Erik Bengtsson, förhandlare.

Balkong, kakelugn och bra läge är exempel på faktorer som kan höja hyran, medan bottenvåning, buller och kokvrå är exempel som kan sänka densamma.

Rätt hyra avspeglar hyresgästernas gemensamma värderingar om vad som är god kvalitet i bostaden och i området den ligger i. En korrekt satt hyra är viktig för att skapa större rättvisa mellan hyresgäster, men också för att utveckla hyresrätten som boendeform genom att underlätta prissättningen av ett mer varierat utbud.

- Alla hyresgäster kommer att få en sammanställning hemskickad med deras lägenhets standard och utrustning. En del har även fått fylla i en enkät om lägets betydelse för bostaden, säger Mitthems vd Lotta Björklund till tidningen Hem & Hyra.

Många bostadsbolag drar sig för att genomföra en systematisk hyressättning i tron att det är krångligt, svårt och tar lång tid. Men när den väl är genomförd ger hyressättningsprocessen en plattform som under lång tid skapar rättvisa för hyresgästerna och ger korrekta förutsättningar för företagets intäkter.

Läs mer i tidningen Hem & Hyra här.

För mer information:
Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå, 070-957 33 66
Erik Bengtsson, förhandlare, 070-359 18 45