Stadsarkitekt från Wien deltar i bostadskongress

På senare tid har bostadsmarknaden i Wien uppmärksammats i en rad artiklar, på grund av den goda tillgång på billiga hyresrätter för alla. Den 20 april gästar stadsarkitekt Bojan-Ilija Schnabl från Wien bostadskongressen ”Vart är vi på väg” i Uppsala.

- Vi är väldigt glada över att få detta spännande internationella inslag i vår bostadskongress. Bojan-Ilija Schnabl kommer att bidra med ett värdefullt internationellt perspektiv på den svenska bostadsfrågan. Det känns bra att ta avstamp i ett positivt exempel och se vad vi i Sverige kan lära av det, säger Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Bostadskongressen ”Vart är vi på väg” syftar till att belysa bostadsfrågan ur många olika perspektiv. Några av punkterna är hur renovering av hyresfastigheter kan ske på ett hållbart sätt så att de boende har råd att bo kvar, utförsäljning av allmännyttan och vad det får för konsekvenser samt olika visioner för framtidens boende. Kongressen samlar en rad politiker, forskare, bostadsbolag och företrädare för hyresgäster, både på nationell och kommunal nivå. Stefan Attefall, f d bostadsminister och ordförande för Hyreskommissionen är en av deltagarna.

Konferencier är Ellinor Persson, tvåfaldig vinnare av teveprogrammet På spåret. Hon kommer att guida åhörarna och deltagarna runt i bostadslandskapet med fokus på hyresrätten som människors hem.

-Bostadsfrågan är otroligt viktig eftersom den handlar om en av våra grundläggande rättigheter och tryggheter, våra hem. Under vår bostadskongress kommer vi att stanna till vid utmaningarna som finns, men framförallt vill vi lyfta möjligheterna. Vi vill att åhörare och deltagare går därifrån stärkta och berikade, med en positiv känsla inför framtiden, säger Johan Pelling.

---------------------------------

Bostadskongressen ”Vart är vi på väg” anordnas av Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle, den 20 april klockan 09.00-15.00, på Norrlands nation i Uppsala.

Deltagande talare är:

Bojan-Ilija Schnabl, stadsarkitekt i Wien; Simon Granit, Knivstabostäder, Lena Jansson Nordin, Hyresgästföreningen, Stefan Attefall, f d bostadsminister och ordförande i Hyreskommissionen; Mohamad Hassan, L; Åse Richard, kulturgeograf; Stefan Sandberg, Uppsalahem; Erika P Björkdahl, docent i civilrätt; Nooshi Dagostar, V; Erik Pelling, S; Amanda Agestav, KD; Dominika Polanska, IBF; Martin Grander, doktorand Malmö högskola; Leif Nysmed, S;  Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen; Dan Hersan, HUVA Hyresgästföreningens Unga Vuxna Ambassadörer; Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Mer information och program: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/00/02/vart-ar-vi-pa-vag-bostadskongress-i-uppsala/