Oseriösa värdar skrämmer sina hyresgäster

Hot om vräkning, hotfulla besök och påtryckningar, flera hyresgäster på Gotland känner oro på grund av att de bor hos oseriösa hyresvärdar. Oacceptabelt tycker Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost, som säger att föreningen stöttar de medlemmar som vill ha hjälp med att stå på sig mot en oseriös hyresvärd.

Hyresgästföreningen bjöd under ett besök på Gotland in medlemmarna för att höra vad de tycker är viktigt och hur det är att bo på Gotland. Det visar det sig att många känner sig oroliga på grund av sina hyresvärdars oseriösa beteende. Hyresgästföreningen känner en oro över bilden som målas upp, med hotfullt beteende från hyresvärdar, pengar som styr och skrämda hyresgäster.

En av hyresgästerna berättar att hen har fått flera uppsägningar och att hyresvärden har kommit och ringt på dörren på kvällen.

– Självklart får inte en hyresvärd bete sig hur som helst, även hyresgäster har rättigheter. Man har till exempel alltid rätt att protestera mot en uppsägning. Hyresgästen brukar dessutom ofta vinna om det går vidare till domstol. Det krävs sakliga skäl för att hyresvärden ska vinna, det går inte att tvinga bort någon bara för att man vill bilda om till bostadsrätt eller för att man vill lyxrenovera. Vi företräder så klart våra medlemmar om de skulle få en uppsägning, eller behöver hjälp med att stå på sig mot hyresvärden, säger Björn Johansson.

En annan hyresgäst är rädd för att hyresvärden ska komma in i lägenheten utan lov, eftersom han har gjort det hos grannarna. Björn Johansson berättar att det inte är tillåtet. En hyresvärd får inte gå in i ens lägenhet utan lov, om det inte är något akut problem som en vattenskada eller brand. Det kan räknas som hemfridsbrott.

Ytterligare en hyresgäst berättar om en hyresvärd som öppet säger till hyresgästerna att han ska tömma huset för att kunna lyxrenovera. Både hyresgästen och grannarna känner ett sånt obehag på grund av hyresvärden att de till exempel undviker att felanmäla problem in i det längsta.

– Man känner sig liten och otrygg, hyresvärden har mycket makt och verkar tycka att han kan göra hur som helst. Det är väldigt obehagligt, man känner sig inte hemma i sitt eget hem, säger en av hyresgästerna.

– Så här får det inte gå till, man ska inte behöva vara rädd i sitt egen hem. En hyresvärd måste veta vad som står i lagen och känna till sina skyldigheter och sitt ansvar. Våra medlemmar ska inte behöva känna att de står ensamma, vi hjälper de som vill att ta diskussionen med hyresvärden, säger Björn Johansson.


För mer information, kontakta gärna:
Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 070 275 30 72
E-post: bjorn.johansson4@hyresgastforeningen.se