Stor skillnad på kommunregler för fyrverkeri

Snart är det dags att fira av det gamla året och fira in det nya. En del väljer att fyra av fyrverkeri medan andra väljer att fira in nyåret lite tystare. Hur ser reglerna ut? Får man fyra av en fyrverkeriraket hur som helst?
Hyresgästföreningen reder ut en del och ger tips på tystare alternativ till nyårsfirande.

Vad ger du för råd till hyresgäster vid nyårsfirande?

– Det står inget specifikt om fyrverkerier i hyreslagen. Däremot står det tydligt att man inte får störa sina grannar. Men vid nyår får man nog som granne räkna med vissa ljud när nya årets firas in, säger Lena Andersson, ärendehandläggare Hyresgästföreningen.

Man kan också gå in på kommunens hemsida och läsa vad som gäller. Varje kommun har satt upp egna regler för fyrverkeri och det kan skilja rätt så rejält.

I Växjö är det tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan klockan 12.00 – 03.00 på nyårsafton. Hur och var man får skjuta av sina fyrverkeripjäser är lite oklart, det är dock alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Centrallasarettet. I Alvesta är det också tillåtet med fyrverkerier i samband med nyår. I de allmänna ordningsreglerna kan man läsa att man får använda fyrverkeri inom detaljplanelagt område på nyår mellan 12.00 - 03.00.

Om du vill fira in nyåret utan fyrverkeri har Hyresgästföreningen listat några förslag:

  • Svävande rislyktor. Är ett vackert alternativ till fyrverkeri.
  • Knallfritt fyrverkeri. Kanske en aning mildare knall och lite djurvänligare.
  • Strunta i fyrverkeri. Skåla in nyåret eller gör en snöängel istället.
  • Marschaller. En gemensam vandring med grannarna runt området med marschaller.
  • Ett mini-Skansen. Håll ett smäktande tal för grannarna om det gamla och nya året.

Om du absolut vill fira nyåret med fyrverkeri har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap goda råd för hur man ska avfyra. Några enkla tumregler som Hyresgästföreningen särskilt pekar på är att följa instruktionerna från tillverkaren och att ta hänsyn till sina grannar.


För mer information, kontakta:
Lena Andersson, ärendehandläggare, Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 11
Epost: lena.andersson@hyresgastforeningen.se