Julpynt kan förvandla julfrid till julstrid

Tomtar i fönstren, snögubbar som sjunger och ljusslingor som blinkar. Att klä sin balkong, fönster eller uteplats är populärt så här i juletid.
Skapar dekorationerna en gemensam julfrid eller kan det vara upphov till julstrid?
Hyresgästföreningens jurist förklarar vad som är ok för julens pyntande hyresgäster.

Snön ligger kanske vit på taken och har vi tur är det endast tomten som är vaken. Men om grannen har en störande ljusslinga kanske du ligger sömnlös och julglädjen förvandlas till julilska.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Vad skulle du ge för råd till hyresgäster som står i färd att dekorera?
– Tänk på hur det kan uppfattas av dina grannar så att julfriden kvarstår, säger Ingrid Buskas.

En person hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger när någon kom i närheten. Den slutade sjunga när grannens hund tuggade sönder den.

Är det ett ärende att driva för Hyresgästföreningen?
– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas.

Hon säger också att eftersom julen är en begränsad period, kanske det gör att den stora julfriden infinner sig och att grannar accepterar julljus i större utsträckning.

– Vad jag kan minnas har vi inte haft några juridiska ärenden om varken snögubbar eller ljusslingor, säger Ingrid Buskas.

Om man drabbas av julilska över grannens juldekor vad är ditt råd då?
– Om en granne har en ljusslinga som blinkar och stör är mitt råd att i första hand prata med grannen. Kanske går det att tona ner eller stänga av ljusslingan exempelvis nattetid.

Annars är hennes råd att man tar kontakt med sin hyresvärd.

Gillar du julpynt?
– För egen del är jag rätt så sparsmakad med julpyntet, men det är trevligt att gå runt att titta på andras juldekorationer, säger Ingrid Buskas.

För mer information, kontakta:
Ingrid Buskas, jurist, Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 21 18
E-post: ingrid.buskas@hyresgastforeningen.se