Flyktingtema på biokväll hos Hyresgästföreningen

Göteborg Film Festival är över för den här gången. Men festivalfilmerna fortsätter att rulla. I onsdags kväll visades ytterligare en av de nominerade dokumentärfilmerna på en välbesökt biokväll i Hyresgästföreningens mötesplats Arena: Första Lång.

Filmvisningen, som var den andra i en serie på fyra, är ett led i Hyresgästföreningens samarbete med Göteborg Film Festival. Ett samarbete som bland annat motiveras med dokumentärfilmens betydelse för demokrati och folkbildning.

  • I en värld där demokratins principer utmanas av reaktionära krafter som inte drar sig för att presentera alternativa fakta fyller dokumentärfilmen en viktig folkbildande roll. Genom att stödja dokumentärfilmen stärker vi demokratin. Det vill Hyresgästföreningen som folkrörelse gärna bidra till, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

    Samarbetet inleddes redan när filmfestivalen pågick men fortsätter under hela våren som ett sätt att introducera filmen som ett verktyg i Hyresgästföreningens verksamhet. Förutom visningar i Arena: Första Lång planeras också utbildning i filmproduktion.

    Onsdagens film ”The Good Postman” av den finsk-bulgariske regissören Tonislav Hristov beskrivs som en varm och humoristisk dokumentär om en döende avfolkningsbygd i södra Bulgarien. Här bor den driftige brevbäraren Ivan som ser byns framtid i de syriska flyktingar som dagligen försöker ta sig genom taggtråden. Om han bara kunde vinna det stundande borgmästarvalet skulle han be dem att flytta in och väcka liv i byn igen.

    ”The Good Postman” har ett tydligt flyktingtema och som inledning till filmen berättade Hyresgästföreningen Angereds ordförande Kristofer Lundberg om sitt mångåriga engagemang i flyktingfrågor och om den akuta flyktingsituation som just nu råder i världen.

  • Det är en situation som saknar motstycke i historien. Varje minut tvingas 24 människor att lämna sina hem på grund av krig och diktatur och var 133:e människa i världen befinner sig på flykt.

Kristofer Lundberg konstaterade att bakom varje siffra finns en människa med samma drömmar om fred och frihet som vi alla bär på. Men det är en dröm som blir allt mer illusorisk i takt med att klimatet i Europa och Sverige hårdnat.

  • Jag har under alla år aldrig träffat så många som förlorat hoppet om morgondagen och vars enda dröm är att överleva, sade Kristofer Lundberg och berättade om den 17:årige afghanska kille han nyligen träffat och som nu fått åldern uppskriven och hotas av avvisning.

Han riktade också en tydlig uppmaning till Hyresgästföreningen och påminde både om föreningens värdegrund och om att hem och trygghet är en mänsklig rättighet för alla.

  • Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i. I dag sprider sig en rörelse över landet under parollen ”vi står inte ut men vi fortsätter att kämpa”. Tänk om Hyresgästföreningen med sina 530 000 medlemmar kunde kroka arm med denna rörelse och kräva flyktingamnesti och ge de här barnen hoppet tillbaka..

.