Hyresgäster tjänar minst men betalar mest för att bo (Värmland)

Tre av tio hyresgäster i Värmland har så låg inkomst att de hamnar under gränsen för vad EU kallar risk för fattigdom. I Filipstad är det nära hälften av hyresgästerna som har så låg inkomst.

Samtidigt är det dyrare att bo i en hyreslägenhet än i eget hus. De som tjänar minst betalar mest för sitt boende.

– Så här kan vi inte ha det. Nu är det upp till politikerna att jämna ut skillnaden mellan fattiga och rika, och mellan ägda och hyrda boendeformer, säger Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen Region Mitt.

– De som har god ekonomi mår bättre både fysiskt och psykiskt. Forskning visar att det kan skilja sju år i genomsnittlig livslängd mellan rika och fattiga bostadsområden, säger hon.

Nu presenterar Hyresgästföreningen en rapport där man samlat fakta och statistik om de ekonomiska skillnaderna mellan boende i hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt.

– Gapet ökar hela tiden. Det gäller både inkomstskillnader och kostnaderna för att bo. Nu gäller det för politiken att vända den utvecklingen, säger Helena Frisk.

Några uppgifter ur rapporten:

 • Det kostar i genomsnitt nära 3 000 kronor mer i månaden att hyra en fyrarummare än att bo i ett hus man äger själv. Då är även amortering inräknad i villaägarens månadskostnad.
 • Hyrorna har stigit mer än dubbelt så mycket som andra priser sedan 1992. Villaägandet har i stället blivit billigare med åren.
 • Sex av tio hyresgäster i Karlstad är ensamstående, med eller utan barn. De har ingen att dela sin boendekostnad med. I villorna består bara två av tio hushåll av ensamförsörjare.
 • Den ekonomiska standarden för barn som växer upp i villa i Karlstad är drygt 50 procent högre än för barnen som bor i hyreslägenhet.
 • Skillnaden i inkomst mellan boende i hyreshus och boende i egnahem har mer än fördubblats mellan 2004 och 2015.
 • Artikeln är fri för publicering, liksom diagrammen i bifogade rapport. Högupplösta diagram finns även som zip-fil. Kontakta Annakari Berglund, annakari.berglund@hyresgastforeningen.se, 070-6956966 om ni vill ha sådana.

  Ytterligare upplysningar:

  Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg, Hyresgästföreningen Region Mitt, 070-6956966

  Helena Frisk, ordförande Hyresgästföreningen Region Mitt, 072-320 55 15

  Anders Eriksson, gruppchef Hyresgästföreningen Region Mitt, 010-4591529