Håbohus vill höja hyrorna

Håbohus inledde i förra veckan de årliga hyresförhandlingarna med att begära 1,5 procents höjning. Bostadsbolagets föreslagna höjning innebär att hyran för en trerummare på 77 kvm i snitt höjs med 112 kr i månaden.

Det går bra för fastighetsbranschen. Att äga och förvalta hyresfastigheter är en mycket lönsam verksamhet vilket också gör att många nya aktörer vill in på marknaden. Bostadsbristen och det ekonomiskt gynnsamma läget har gjort att investeringar i hyresbostäder är en trygg och stabil affär.

Håbohus påverkas av de goda villkoren för fastighetsbranschen. När bolaget kommer med förslag på höjda hyror för hyresgästerna i Håbo finns det därför all anledning för Hyresgästföreningen att syna förslaget och kräva av bolaget att de belägger sina höjningar detaljerat.

- Hyresgästerna i Håbo förtjänar rimliga hyror. Det kanske inte låter mycket med en procent hit eller dit men sett i ett större perspektiv och över tid gör det enorm skillnad. Bolagets yrkande grundar sig på ökade fjärvärmekostnader och ökat underhållsbehov, men givetvis bör även det goda finansiella klimatet avspeglas i förhandlingen, säger Hyresgästföreningens förhandlare Helena Nordlund.

Kontaktperson

Helena Nordlund, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle Telefon: 010-459 13 07