Strandad förhandling om nyproduktion i Eskilstuna

En förhandling om hyror i nyproduktion på Nätet 8, som ligger på Knut Hallbergs gata i Eskilstuna, har strandat. Bostadsbolaget, Slättö Förvaltning, har lämnat samtalen med Hyresgästföreningen och frånträtt förhandlingen.

Nybygget skulle innebära 164 nya bostäder. Förhandlingen har strandat därför att Slättö valde att lämna förhandlingen när Hyresgästföreningen inte kunde möta deras krav. Föreningen var dock beredda att fortsätta föra samtal. Deras krav innebär att en tvåa på 50 kvadratmeter skulle kosta över 8100 kronor i månaden. Vårt motbud skulle sänka hyran med omkring en tusenlapp i månaden.

- Vi vill se fler hyresrätter men måste se långsiktigt vad som är hållbart för hyresgästerna i Eskilstuna och inte till bolagets kortsiktiga avkastningskrav och vinstintresse, säger Fredrik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen är positiv till att det byggs nya bostäder. Vi  verkar för att det på varje bostadsmarknad, där det finns behov, byggs fler hyresrätter. Vi är beredda att föra diskussioner, beredda att ta ansvar och anstränga oss för fler hyresrätter. Men det som byggs måste vara anpassat till plånboken hos de många som söker bostäder. Det kan inte handla om lyx för några få. I det här fallet kunde vi inte möta bolaget och de valde att lämna förhandlingen.

- Vi tar ansvar för Eskilstunas hyresmarknad som en helhet och vi kan inte låta hyrorna i nybyggda hyresrätter skena iväg, säger Tommy Holm, ordförande i Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Det motbud som Hyresgästföreningen har gett bolaget skulle innebära betydligt lägre hyror men trots det skulle nybygget ge bolaget vinst redan från första året. Hyran i en tvåa på 50 kvadratmeter skulle kunna sänkas med omkring en tusenlapp i månaden. Men bolaget har inte varit villiga att föra dialog. Trots att de vill framställa sig som en långsiktig aktör.

- De nivåer som vi går med på idag kommer att påverka hur hyresmarknaden ser ut om 15 år. Och går vi med på att möta de här nivåerna i ett nybygge nu kommer fler aktörer att ställa de här hyreskraven. Det kommer att ge spridning, säger Fredrik Malmberg.

Det som händer nu är att bolaget kan välja att sätta hyrorna själva, utan att förhandla med Hyresgästföreningen. Det skulle innebära att de hamnar utanför systemet för förhandlade hyror. Hyresgäster som väljer att bo där har då möjligheten att pröva skäligheten i hyran och då prövas de hyrorna mot andra jämförbara förhandlade hyror.

För mer information:

Fredrik Malmberg 076 – 147 03 92

Förhandlare Hyresgästföreningen

Tommy Holm 073 – 767 66 37

Ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna