Slapp hyran efter trappspring

Spring i trapporna och trångt i trädgården. När störningarna från lokalen i huset blev för mycket bestämde sig hyresgästen för att flytta. Tack vare Hyresgästföreningen slapp han både att betala hyra under uppsägningstiden och att flyttstäda.

I samma hus som en hyresgäst i Kalmar län låg en lokal med många besökare varje dag. Hyresgästen blev störd eftersom det blev mycket spring i huset. Besökarna använde även ofta de gemensamma ytorna, som trädgården, vilket gjorde att det blev för trångt för hyresgästen.

Enligt hyreslagen har man som hyresgäst rätt att inte bli störd i sitt hem, samtidigt som man också får lov att tåla vissa störningar som normalt förekommer i ett flerfamiljshus.

– Det är alltid en svår gränsdragning när det handlar om störningar. Jag förstår de hyresgäster som blir störda och att det måste vara jättebesvärligt. Samtidigt är det inte säkert att störningen kan räknas som en störning i lagens mening och då har vi svårt att gå vidare, säger Anders Falck, jurist på Hyresgästföreningen.

Anders Falck berättar att störningarna i det aktuella fallet var svåra att komma åt. Det handlade mer om att det var ett stort antal besökare än om att besökarna uppträdde störande på något sätt. Hyresgästen bestämde sig till slut för att flytta till en ny lägenhet.

­– När hyresgästen bestämde sig för att flytta gjorde jag allt jag kunde för att få till en bra överenskommelse som gav hyresgästen lite kompensation för störningarna han fått stå ut med, säger Anders Falck.

Efter förhandlingar gick hyresvärden med på att låta hyresgästen bo gratis under de tre uppsägningsmånaderna och att han inte behövde flyttstäda.

– Det känns bra att hyresgästen slapp betala tre hyror och även slapp att städa. Det blev lite plåster på såren, säger Anders Falck.

För mer information, kontakta gärna:
Anders Falck, jurist Hyresgästföreningen
Telefon: 010-459 21 01
E-post: anders.falck@hyresgastforeningen.se