Anita tvingas flytta när huset ska rivas

Anita Davidssons hus ska rivas på grund av för höga radonvärden. Anita berättar om oron för att flytta till en ny bostad med en högre hyra.

– För mig är det en trygghet att vara medlem i Hyresgästföreningen, det säger Anita Davidsson som befarar att hyrorna kunnat rusa iväg om Hyresgästföreningen inte förhandlat om hyran.

Anita Davidsson är orolig för att hon inte ska ha råd med den nya lägenheten, ett hem som hon erbjudits som alternativ till den hon måste lämna när huset ska rivas. Där har hon bott i snart 30 år. Mullsjö Bostäder tvingas riva huset på grund av att man inte får bukt med för höga radonvärden.

Vad säger lagen?
– Hyresavtalet upphör vid en rivning. Däremot förväntas det att hyresvärden ska erbjuda en ny bostad som anses skälig. Här ska hyrans storlek vägas in och om den anses skälig utifrån storlek exempelvis, säger P-G Nyström, chefsjurist Hyresgästföreningen region Sydost.

Anita Davidsson är sjukpensionär. I november går flyttlasset till ett nybyggt hus på Sagers väg i Mullsjö.

­ ­– Mitt hem är väldigt viktigt för mig. Det kan gå långa tider som jag inte tar mig ur lägenheten på grund av reumatiska besvär. Det behöver inte vara superlyxigt men skönt om lägenheten är praktisk, säger Anita Davidsson.

Anitas funderingar inför den påtvingade flytten är dubbel.

– Jag ser fram emot att flytta och få en modern lägenhet. När jag orkar går jag bort och tittar på bygget av de nya lägenheterna. Det är just ekonomin som är stressande, säger hon.

– Jag förstår Anitas situation, det är jättetråkigt eftersom hon har bott där så länge. Självklart ska alla kunna ha råd att betala hyran. Det visar på att det måste byggas fler lägenheter som folk har råd med, säger P-G Nyström.

För mer information, kontakta gärna:
P-G Nyström, chefsjurist Hyresgästföreningen region Sydost
Telefon: 010-459 11 46
E-post: p-g.nyström@hyresgastforeningen.se