Hyresgästföreningen satsar på film tillsammans med Göteborg Film Festival

Om två veckor drar Göteborg Film Festival igång. Förra året lockade festivalen 160 000 besök till filmer från drygt 80 länder.En av festivalens nya partners är Hyresgästföreningen som i år delar ut priset Dragon Award till bästa nordiska dokumentär.

  • Dokumentärfilmen erbjuder fördjupning som är nödvändigt för att förstå de komplexa samhällutmaningar vi står inför, exempelvis bostadsbristen och segregationen. Genom att stödja dokumentärfilmen ger vi fler möjlighet att delta i det demokratiska samtalet. Det vill vi som folkrörelse gärna bidra till, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Filmfestivalen flyttar in till Arena: Första Lång

Förutom att dela ut pris kommer Hyresgästföreningen att finnas på plats under festivalen för att berätta om sin verksamhet. Samtidigt kommer festivalen att flytta delar av sitt program till Arena: Första Lång, Hyresgästföreningens nya möteplats på Första Långgatan 17 B i Göteborg.

  • Arena: Första Lång ligger ett stenkast från biografen Draken som är festivalens centrum och passar därför utmärkt för våra aktiviteter. Förutom att fungera som mötesplats för våra 300 volontärer kommer vi arrangera seminarier och visa dokumentärfilmer där under hela våren, säger Kim Nilsson, sponsoransvarig för Göteborg Film Festival.

Hyresgästföreningen - en filmande folkrörelse?

Samarbetet med Filmfestivalen är både en folkbildande insats och ett sätt att introducera filmen som verktyg i Hyresgästföreningens verksamhet. Förutom att erbjuda medlemmarna möjlighet att se festivalens dokumentärer i Arena: Första Lång planerar Hyresgästföreningen att hålla utbildningar i filmproduktion.

  • Filmen har blivit ett av de viktigaste verktygen för att inhämta och sprida information och kunskap. Det enda som behövs för att filma är en mobiltelefon. Om Hyresgästföreningen blir en filmande folkrörelse ökar våra möjligheter att höras i debatten i valrörelsen och påverka politiken, säger Anna Lönn Lundbäck.