Bostadsbristen bromsar samhällsutvecklingen

Bostadsbristen är så allvarlig att den bromsar samhällsutvecklingen. Det konstaterade en enig debattpanel som på lördagen bjöd Noliapubliken på en intressant och intensiv bostadspolitisk debatt.

Panelen bestod av Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Leif Nysmed, riksdagsledamot (S), Ewa Thalén Finné, riksdagsledamot (M), Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot (V), Helena Lindahl, riksdagsledamot (C) samt Daniel Lindblom, kårordförande Umeå Studentkår. Debattledare var Sverker Olofsson.

Studentordföranden Daniel Lindblom fick frågan om betydelsen av studentbostäder till rimliga hyror.
– Det är ingen moralisk fråga. Det är samhällssmart. Vi ska inte behöva oroa oss, utan våga satsa på vår utbildning, sa han.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder riktade kritik till såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar.
– Politikerna övergav bostadsfrågan i 25 år och därför sitter vi nu i den här situationen. 27-åringar tvingas fortfarande bo hemma, många måste bo trångt och har inte råd att efterfråga ett eget boende. Nu krävs en bred politisk överenskommelse om bostadspolitiken som skapar långsiktiga lösningar, sa Marie Linder.

Hon menade också att rätten till ett eget hem handlar om att skapa framtidstro.
– Vi orkade på 50-talet bestämma att alla människor ska bo bra, det skulle jag vilja höra från politiken även idag, sa Marie Linder.

Marknadshyror förs ofta fram som en lösning från fastighetsägarna, men ingen av paneldeltagarna såg marknadshyror som en lösning på bostadskrisen.
– Nej, moderaterna står bakom dagens hyressättningsmodell. Vi vill dock att den ska utvecklas, inte minst när det gäller nyproduktion, sa Ewa Thalén Finné.

Debattledaren Sverker Olofsson konstaterade, så här ett år innan valet, att bostadsfrågan med all sannolikhet blir en stor valfråga. Han frågade också debattdeltagarna vad de såg som den viktigaste valfrågan.

Svaren på det och hela den övriga debatten kan du se och lyssna på här:
https://youtu.be/2FY0ECnCSQo

För mer information:
Daniel Lindblom, kårordförande Umeå studentkår, 070-686 90 10
Anders Rubensson, pressansvarig, 070-602 51 58