​Hyresgästerna kritiska till försäljningen

Hyresgästerna i de 92 lägenheter som Kommunfastigheter vill sälja stödjer inte alls försäljningen, det har framkommit efter att Hyresgästföreningen knackat dörr hos alla de berörda lägenheterna. Hyresgästföreningen ser stora problem med försäljningen. Kommunen måste ta ansvar för hela bostadsmarknaden i Eskilstuna och det främsta verktyget för att klara det är det kommunala bostadsbolaget, Kommunfastigheter.

Kommunfastigheter tänker sälja totalt 92 lägenheter. Men hyresgästerna är kritiska. De senaste veckorna har Hyresgästföreningen knackat dörr och talat med de flesta boende i de lägenheter som berörs av den planerade försäljningen. Och en överväldigande majoritet av hyresgästerna är kritiska.

- Det finns inget stöd alls för det här beslutet hos hyresgästerna, säger Monica Andersson-Jensen, ordförande förhandlingsdelegationen i Kommunfastigheter. De tycker att det är positivt att vi har kommit och knackat dörr men de är oroliga vad som ska hända med deras hem. Många är oroliga och besvikna.

Det är många hyresgäster som upplever att beslutet är fattat långt över deras huvuden, ett beslut som påverkar deras hem som de inte kan påverka.

- Hyresgästföreningen har länge talat om att vi måste bygga fler bostäder i Eskilstuna. Det har vi fått gehör för. Nu är det dags att politiken börjar se hela bostadsmarknaden också, säger Tommy Holm, ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna.

- Det är inte bara bostadsbrist och försäljningar som är problemet. Lyxrenoveringar där bolag som Carnegie, totalrenoverar lägenheter som inte har behov av det, bara för att tjäna mer pengar. Det håller på att bli ett massivt problem på Eskilstunas bostadsmarknad. Hyrorna chockhöjs, människor tvingas flytta och när fler och fler lägenheter lyxrenoveras finns det snart ingenstans kvar att bo. Det håller på att bli ett jätteproblem i Eskilstuna, fortsätter Tommy Holm.

Oron är stor nu att det här bara är en början på en försäljningshysteri.

- Kommunfastigheter säger att det bara är 92 lägenheter nu och sen inga fler på fem-tio år. Vi vet inte om det stämmer och är rädda att det här bara är början. Men S och M vill inte ha den här frågan i valrörelsen, det skulle de förlora på för det här är impopulärt. Det är inte heller säkert att det är särskilt bra för Kommunfastigheter. Det här är dålig politik som är ideologiskt styrt från de som inte vill se ett starkt kommunalt bostadsbolag, avslutar Tommy Holm.

För mer information:

Tommy Holm 073 – 767 66 37

Ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna

Monica Andersson – Jensen 073 – 610 39 03

Ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Kommunfastigheter

Tomas Bergh 070 – 260 81 73

Gruppchef Hyresgästföreningen Sörmland