Hyresgästföreningen på plats under Göteborgs kulturkalas

Under de tre avslutande dagarna fanns Hyresgästföreningen på plats under kulturkalaset i Göteborg. Nytt för i år var att föreningen samsades med ABF, Amnesty International och Jordens Vänner i ett gemensamt tält i Bältesspännarparken.

- Jag är jättenöjd, det har fungerat bättre än förväntat och samarbetet med de andra organisationerna har fungerat bra, konstaterar Hasse Kvint, ordförande i Hyresgästföreningen Centrum, som tillsammans med Hyresgästföreningens övriga Göteborgsföreningar stod bakom arrangemanget.

Under kalasdagarna arrangerade samtliga organisationer egna programpunkter som varvades meds musik och barnaktiviteter som ansiktsmålning och ballongvikning.

För Hyresgästföreningens del föll valet på samtal om marknadshyror, hyresrättens framtid och ombyggnationer/renoveringar. Det sistnämnda en fråga som allt fler göteborgare står inför.

- VI har ungefär 40 renoveringar som pågår eller är på gång i regionen så det är väldigt många som är berörda, berättade Anisha Jakobsson som är förhandlare och ombyggnadscoach hos Hyresgästföreningen.

Anisha Jakobsson betonade att Hyresgästföreningens utgångspunkt är att alla hyresgäster ska kunna bo kvar efter renoveringar och inte tvingas flytta för att hyran blir för hög. Men det förutsätter att det sker ett verkligt samråd där hyresgästerna får ett reellt inflytande i ett tidigt skede och att det finns olika renoveringsnivåer att välja mellan.

Ett sätt att underlätta renoveringsprocessen för både hyresgäster och hyresvärdar är att skriva ombyggnadsavtal som slår fast hur hyresgästinflytandet ska gå till. Hyresgästföreningen har under det senaste året bland annat skrivit avtal med HSB Göteborg och med de tre kommunägda bostadsbolagen i Göteborg Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon.