Hyresgästföreningen kommer att stämma fastighetsbolaget Nya Byn för felaktigt uttagna hyror.

-Vi har en gällande förhandlingsordning och nu har vi klara bevis för att Nya Byn brutit mot den genom att höja hyrorna utan att förhandla, säger förhandlingsledare John Oknelid på Hyresgästföreningen i Borlänge. Nya Byns bestånd i Krylbo omfattar cirka 700 lägenheter.

Vi har genomfört en omfattande undersökning i området, genom att knacka dörr och prata med hyresgästerna. Vi har också sett stora brister i både service och underhåll.

De tvättstugor som fungerar är för få och har för få fungerande maskiner. Det kan vara upp mot 100 lägenheter som i vissa fall behöver dela på samma tvättstuga.

– Under våren diskuterade vi tvättstugorna med Nya Byn och de lovade att återkomma till oss med en plan för att lösa den problematiken. Men sedan dess har de inte svarat vare sig på telefonsamtal eller via mail, säger John Oknelid.

Många av hyresgästerna saknar också förstahandskontrakt. Nya Byn har heller ingen fungerande felanmälan dit hyresgästerna kan vända sig. Nya Byn lovade i våras att återkomma till oss om kontrakten men det har de inte heller gjort. Deras sätt att agera är oseriöst, säger John Oknelid. Vi kommer nu att sammanställa den information vi har dokumenterat och kommer att gå till hyresnämnden efter helgerna.

– Vi kommer att stämma Nya Byn för brott mot förhandlingsordningen och vi kommer att kräva återbetalning av de för höga hyror som de tagit ut. De hyresgäster som ännu inte talat med oss är välkomna att höra av sig, säger John Oknelid.

För mer information kontakta John Oknelid, förhandlare, tfn 070-2794047 eller Annakari Berglund, tfn 070-6956966, kommunikationschef