Hyresgäst fick ersättning för stinkande lägenhet

Hyresgästen, som bor i Östergötland, hade problem med lukt av katturin från grannens lägenhet. Efter hjälp från Hyresgästföreningen slipper hon betala en månadshyra som kompensation.

En hyresgäst i Östergötland hade stora problem med lukt av katturin från grannens lägenhet. Eftersom lukten var så pass stark att hyresgästen tyckte att lägenheten inte gick att använda fullt ut, kontaktade hon Hyresgästföreningen för att få hjälp med problemet. En hyresvärd är enligt lagen skyldig att se till att hyresgästerna inte blir störda i sina boenden.

– Man har rätt att slippa bli störd av sina grannar. Vissa störningar får man stå ut med som hyresgäst, det är naturligt att det blir vissa störningar när man har många grannar runt omkring sig. Det kan ofta vara ganska svårt att dra gränsen för vad som räknas som en störning och vad som räknas ligga inom ramen för vad man som hyresgäst får tåla. Att det luktar katturin är så klart inte ok och det ska man inte behöva tåla som hyresgäst, säger Ena Hodzic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Ena Hodzic hjälpte hyresgästen att föra en diskussion med hyresvärden om både åtgärd av bristen och om ersättning för men i nyttjanderätten. När en brist innebär att man inte kan använda lägenheten fullt ut, räknas det som ett men i nyttjanderätten. Som hyresgäst kan man då ha rätt till ersättning. Efter diskussioner gick hyresvärden med på att ersättningen skulle bli minst en månadshyra och de fortsätter att jobba med att få bort lukten.

– Det känns bra att hyresgästen får kompensation för bristen, jag förstår att det måste vara väldigt jobbigt när det luktar så illa i ens lägenhet, säger Ena Hodzic.


För mer information, kontakta gärna:
Ena Hodzic, ärendehandläggare Hyresgästföreningen.
Telefon: 010-459 21 21
E-post: ena.hodzic@hyresgastforeningen.se