Nedräkningen har startat

Den sista skälvande nedräkningen har startat. På söndag 29 maj arrangeras åttonde upplagan av Megaloppis i Majorna. Precis som tidigare år är det Hyresgästföreningen som ser till att storarrangemanget är möjligt att genomföra.

  • Varje säljare är ju sin egen organisatör och jag är övertygad om att loppisen skulle bli av oavsett om Hyresgästföreningen är med eller inte, säger Marie Berntsson som är Hyresgästföreningens projektkoordinator för årets upplaga.

  • Men förutsättningarna skulle inte bli lika bra. Det är mycket logistik som måste funka, allt från funktionärer och soppåsar till containrar och bajamajor och det görs inte av sig självt. Dessutom är det viktigt att arrangemanget kan genomföras på ett säkert sätt för både besökare och säljare.

Idén till Megaloppis föddes år 2009 under Hyresgästföreningens projekt Ekologisk Stadsdel Majorna.

  • Ursprungsidén kom från några kvinnor i stadsdelen som ville ordna en bakluckeloppis på Karl Johans Torg. Men mitt uppdrag var ju att försöka engagera hela stadsdelen, även de som inte har bil, och dessutom kändes bakluckeloppis inte så ekologiskt hållbart, berättar Kim Weinehammar som då var projektledare för Ekologisk stadsdel
  • I stället tänkte jag att tänk om folk kunde ställa ut ett bord utanför där de bor och bära ner det de vill sälja från lägenheten och vinden, helt enkelt göra det så enkelt som möjligt och låta var och en vara sin egen arrangör.

Redan första året blev Megaloppis en succé och sedan dess har arrangemanget växt för varje år. Men årets koordinator Marie Berntsson betonar att grundtanken fortfarande lever kvar.

  • Självklart är alla som vill komma varmt välkomna oavsett var de kommer ifrån men vi hoppas samtidigt att alla förstår att det här är en dag framförallt för Majborna och för näringsidkarna i stadsdelen, säger Marie.

Marie ser väldigt positivt på att Hyresgästföreningen engagerar sig för att möjliggöra Megaloppis.

  • Saker som du kanske tycker är skräp kan vara en guldgruva för någon annan så i stället för att slänga är det mycket bättre för miljön om det kommer till användning. Den här planeten ska ju räcka ett tag till och då behöver vi alla bidra med det vi kan.
  • För Hyresgästföreningen tror jag det är jättebra att visa på effekterna av vår överkonsumtion och synas i fler sammanhang än bara strandade hyror och dåliga hyresvärdar. Det är också viktigt att visa att hyresgäster kan göra något tillsammans.

Själv har Marie faktiskt aldrig besökt Megaloppis tidigare så årets upplaga är premiär för henne. Men hon kommer inte att behöva axla hela ansvaret själv. Till sin hjälp har hon bland andra ett antal frivilliga anställda och ett 25-tal funktionärer.

  • Deras uppgift är framförallt att hjälpa säljarna, dela ut sopsäckar, hjälpa dem att hitta en bra säker plats att stå på så att trafiken kommer fram som den ska och att guida besökare, säger Marie.

Magaloppis har numera blivit en känd företeelse till och med utomlands. Marie har redan haft kontakter med bland andra en tysk journalist som kommer att vara på plats för att ” ta pulsen”. Men själv bedyrar Marie att än så länge ligger pulsen på normala nivåer.

  • Jag tror att vi har tänkt på allt så än så länge känner jag mig lugn. Den största farhågan just nu är om det skulle bli ösregn – det är liksom inte kul för någon,

Bilden: Marie Berntsson, projektkoordinator för Megaloppis. Foto: Emelie Asplund