Låg hyreshöjning för boende inom ABK

Förhandlingarna är nu klara mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget AB Kristianstadsbyggen. Från och med den 1 januari 2017 höjs hyrorna med i genomsnitt 0,48 procent, vilket är en låg höjning.

Höjningen kommer att variera mellan olika lägenheter beroende på faktorer som läge och standard. Det kallas att höjningen differentieras. Detta innebär att det finns hyresgäster som kommer få både mer och mindre höjning än genomsnittet och den kommer ligga på mellan noll och 50 kronor per månad.

– Vi har alltid hyresgästernas bästa för ögonen. Vår förhoppning inför förhandlingssäsongen har varit att hyresvärdarna vill vara med och ta ansvar för att även hyresgästerna ska få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna som råder, med låg inflation och låga räntor, säger Emma Bülow, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

ABK äger och förvaltar omkring 9 000 lägenheter i Kristianstads kommun, vars hyresgäster Hyresgästföreningen är med och förhandlar hyrorna åt.

– Vi är väldigt glada att vi nu nått en uppgörelse med ett av Skånes största bolag. Nu är förhandlingsäsongen igång på allvar och nivån ligger i linje med de förväntningar vi har på årets förhandlingar. I uppgörelsen med ABK lyckades vi hålla höjningen nere även detta året, säger Emma Bülow.

För mer information kontakta:

Emma Bülow, förhandlare: 070-692 64 17, 010-459 17 15
Evalena Agertoft, förhandlingschef: 010-459 17 06

Hyresgästföreningen - Emma Bülow


Emma Bülow, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. Foto: Maria Ploberg