Tanum och Munkedal har landets dyraste taxor

Tanums kommun har Sveriges dyraste taxor. Det visar Nils Holgersson-undersökningens slutrapport. Munkedals kommun är nu andra dyrast i landet.

– Jag konstaterar att Bohuslän fortsätter sitt race mot toppen. Det är naturligtvis väldigt dåliga nyheter för invånarna i Tanum och Munkedal, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Slutrapporten är en sammanvägning av taxorna för VA, fjärrvärme, sophämtning och elnät. Den största delen av kostnaden står fjärrvärmen för.

Det är fjärde året i rad som både Tanum och Munkedal står med bland de tre dyraste kommunerna i landet. Munkedal klättrar dessutom från en tidigare tredjeplats. Även Färgelanda som nu ligger på elfte plats är på väg att komma in på topp tio listan över landets dyraste kommuner.

Inom Västra Götaland skiljer det 64 procent mellan Tanum som är dyrast och Skövde som har lägst taxor i länet. Det innebär att en genomsnittlig trerumslägenhet i Tanum betalar 11 316 kronor mer per år för taxor och avgifter än en motsvarande trerumslägenhet i Skövde.

– Det är lätt att bli uppgiven när Tanum och Munkedal år efter år hamnar bland de dyraste. Även om viss spridning kan förklaras är det knappast rimligt att det ska behöva skilja så mycket beroende på var i länet man bor. Och avståndet fortsätter att öka. Vi uppmanar leverantörerna att sansa sig med fortsatta höjningar. Det får vara nog nu, avslutar Lennart Derehag.

Hyresgästföreningen menar att både kommunala och privata leverantörer måste vara återhållsamma med taxehöjningar, eftersom taxor och avgifter utgör ungefär en tredjedel av en normal lägenhetshyra.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Lennart Derehag, ordförande
Telefon 070 – 265 81 95

Hyresgästföreningens regionala pressjour
0722 – 11 65 41