Ny bok ska vägleda nyanlända

Tillsammans med ABF och LO har Hyresgästföreningen tagit fram boken Välkommen. Boken är tänkt som en första vägledning till det svenska samhället och är en beskrivning av olika företeelser man behöver ha kunskap om som nyanländ i Sverige.

- Boken vänder sig i första hand till personer som ännu inte fått uppehållstillstånd. Men den kan naturligtvis användas även vid andra sammanhang, till exempel vid SFI-undervisning, som information till ungdomar eller till nyanlända i våra bostadsområden, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Boken är indelad i fem delar: Sverige, sjukvård, skola, bostad samt arbete.

Kapitlet ”Bo i Sverige” innehåller bland annat information om hyreslagen, hyresrätter, hur man söker lägenhet, viktigt att veta om hyreskontrakt och vad man ska tänka på om man bor i andra hand.

Boken finns på flera språk och är bland annat översatt till arabiska, dari och somaliska. Dessutom finns olika nyckelbegrepp och diskussionsfrågor översatta till en rad andra språk som albanska, engelska, georgiska, kurmanji, mongolska, persiska, ryska, serbiska, sorani, tigrinja, ukrainska, uzbekiska och lätt svenska.

-Jag är stolt över detta samarbete och jag hoppas att denna bok ska bidra till att öka kunskapen om Sverige. Jag hoppas också att den ska ge en bra vägledning för de människor som varit på flykt undan krig och terror och som nu ska skapa sig en trygg fristad här i Sverige, säger Marie Linder.

För mer information, kontakta:

Jens Lundberg, pressekreterare Hyresgästföreningen, 070 336 33 98