Kindahus struntar i att förhandla

Trots att förhandlingarna med Hyresgästföreningen inte är klara, skickar Kindahus ut information till hyresgästerna och påstår att man kommit överens om pris på fiberoptik. Nu riskerar hyresgästerna en felaktig hyreshöjning.

Stiftelsen Kindahus, i Kinda kommun, vill installera fiberoptik i sina lägenheter. Företaget utgick från en hyressättningsmodell som Hyresgästföreningen och Kindahus använder sig av, där det står vilka ändringar som påverkar en lägenhets hyra och med hur mycket.

När Hyresgästföreningens förhandlare såg att höjningen skulle bli oskäligt hög, tog hon upp det med Kindahus VD Per Cedervall. Tidigare har Per Cedervall velat justera hyressättningsmodellen, när han velat ha mer betalt för bland annat kök. När det blir åt andra hållet tycker han dock att modellen ska gälla och inte går att förhandla.

Kindahus har därefter, trots att parterna inte har kommit överens, skickat ut information till sina hyresgäster och påstår felaktigt att förhandlingarna skulle vara klara. Företaget har också skickat ut intyg för att få hyresgästernas skriftliga godkännande, något som de är tvungna att göra men som normalt sett görs efter att förhandlingen är klar.

– Cedervall visar en dålig respekt mot förhandlingssystemet, när han ljuger om överenskommelsen. Jag tycker att han borde veta bättre, säger Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen.

Hyresgäster riskerar att få hyresavier med en hyreshöjning som inte är förhandlad.

– Om du får en avi med den höjningen; betala inte, det är en bluffaktura! Det kanske låter hårt, men ibland måste man kalla saker vid dess rätta namn, säger Björn Johansson.


För mer information, kontakta gärna:
Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen
Telefon: 070 275 30 72
E-post: bjorn.johansson4@hyresgastforeningen.se