Hyresgästföreningen anmäler bostadsbolag till DO

Hyresgästföreningen har i dag anmält bostadsbolaget Curt Lundahl & Co till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta sedan SVT:s regionala nyhetsprogram Väst avslöjat att bostadssökande ska uppge nationalitet när de söker bostad i Bergsjön.

  • I min värld är det här helt oacceptabelt och man kan på goda grunder anta att det här är olagligt, säger Hyresgästföreningens jurist Roger Höög,
  • Men låt oss för säkerhets skull låta DO göra en ordentlig utredning och det är därför vi har anmält.

Det var i morse som SVT Nyheter Väst sände ett inslag om Curt Lundahl & Co:s hyresfastighet på Tycho Brahes gata i Bergsjön. Av inslaget framgår att bostadssökande som vill ha en lägenhet i området behöver fylla i en intresseanmälan och där uppge om den sökande är svensk eller utländsk, vilken nationalitet man har och hur länge man vistats i Sverige,

SVT har också jämfört hur många hyresgäster med svensk-klingande namn som bor i den aktuella fastigheten med två grannfastigheter och funnit att andelen med traditionella svenska namn är betydligt högre på Tycho Brahes gata än på granngatorna.

Av det drar nyhetsprogrammet slutsatsen att ursprunget spelar roll när hyresvärden väljer ut vilka hyresgäster som får hyra eller inte.

Roger Höög uppmanar medlemmar som misstänker att de utsatts för diskriminering att höra av sig till Hyresgästföreningen.

  • Om vi har medlemmar som råkat ut för detta hör av er till oss så ska vi titta på vad vi kan göra, säger han.

Bolagets vd säger i ett skriftligt svar till SVT att ”uttalandet från de boende inte är sant och saknar helt grund” och att många av frågorna i intresseanmälan är frivilliga att fylla i.

Bilden: Roger Höög, jurist hos Hyresgästföreningen i västra Sverige: Arkivfoto: Erik Yngvesson