Dyrt vatten och avlopp på Gotland

Trots att Gotland inte har höjt avgiften i år så ligger man väldigt högt om man jämför med övriga kommuner i landet. Bor man i en typlägenhet på 67 kvadratmeter betalar man nästan 

6 000 kronor om året. Dyrast vatten och avlopp i Sverige har Tanum kommun, där kostar det 8 863 kronor om året. Billigast är Solna kommun med 1 644 kronor om året.

– Här finns det mycket pengar att spara. Blir hyresgästerna mer uppmärksamma på detta så kommer kommuner som Gotland att få problem i längden, säger Anita A-son Landegren, vice ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Avgifterna för vatten och avlopp har, för fjärde året i rad, ökat tre gånger mer än
inflationen.

– Självklart förstår jag att det kostar kommunerna mycket pengar med vatten och avlopp, men någon rim och reson får det väl ändå vara. 6 000 kronor om året är väldigt mycket pengar för många hyresgäster, säger Anita A-son Landegren.

För mer information:

Anita A-son Landegren, vice ordförande Hyresgästföreningen Sydost

Telefon: 0733-49 64 52

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna. Hela undersökningen finns på www.nilsholgersson.nu
Undersökningen bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2016.