Högsby har dyrast vatten och avlopp

Årets Nils Holgersson rapport gällande vatten och avlopp visar att det är Högsby kommun som har dyrast avgift i Kalmar län.


Trots att Högsby kommun haft bland de högsta vatten och avloppsavgifter i Kalmar län i flera år, har man i år höjt den ytterligare. Bor man i en typlägenhet på 67 kvadratmeter betalar man nästan 6 297 kronor om året. Länets billigaste kommun är Nybro. Man betalar 2 232 kronor mer om året i Högsby, än i Nybro.

– Här finns det mycket pengar att spara. Blir hyresgästerna mer uppmärksamma på detta så kommer kommuner som Högsby att få problem i längden, säger Anita A-son Landegren,vice ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Avgifterna för vatten och avlopp har, för fjärde året i rad, ökat tre gånger mer än
inflationen. Länets kraftigaste prisökning står Emmaboda kommun för med hela 4 procent sedan förra året.

– Självklart förstår jag att det kostar kommunerna mycket pengar med vatten och avlopp, men någon rim och reson får det väl ändå vara. 6 297 kronor om året är väldigt mycket pengar för många hyresgäster, säger Anita A-son Landegren.


För mer information kontakta:

Anita A-son Landegren, vice ordförande Hyresgästföreningen Sydost

Telefon: 0733-49 64 52

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna. Hela undersökningen finns på www.nilsholgersson.nu
Undersökningen bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2016.