Dyrt vatten och avlopp i Karlskrona

Årets Nils Holgersson rapport gällande vatten och avlopp visar att det återigen är Karlskrona kommun som har dyrast avgift i länet.


Trots att Karlskrona kommun haft dyrast vatten och avloppsavgifter i Blekinge i flera år, har man i år höjt den ytterligare. Bor man i en typlägenhet på 67 kvadratmeter betalar man nästan 6 000 kronor om året. Blekinges billigaste kommun är Karlshamn. Man betalar 3 495 kronor mer om året i Karlskrona, än i Karlshamn.

– Här finns det mycket pengar att spara. Blir hyresgästerna mer uppmärksamma på detta så kommer kommuner som Karlskrona att få problem i längden, säger Anita A-son Landegren, vice ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Avgifterna för vatten och avlopp har, för fjärde året i rad, ökat tre gånger mer än
inflationen. Länets kraftigaste prisökning står Sölvesborgs kommun för med hela 8,2 procent sedan förra året.

– Självklart förstår jag att det kostar kommunerna mycket pengar med vatten och avlopp, men någon rim och reson får det väl ändå vara. 6 000 kronor om året är väldigt mycket pengar för många hyresgäster, säger Anita A-son Landegren.

För mer information kontakta:

Anita A-son Landegren, vice ordförande Hyresgästföreningen Sydost

Telefon: 0733-49 64 52

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssongruppens undersökningar ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna. Hela undersökningen finns på www.nilsholgersson.nu
Undersökningen bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2016.