Vatten och avlopp dyrast i Tanum

För fjärde året i rad är VA-taxan i Tanums kommun dyrast i Sverige. Det visar en delrapport i den årliga Nils Holgersson-undersökningen som släpptes idag. Kommunens taxa höjs från 125,25 kr/kvm till 132,95 kr/kvm, det vill säga en ökning på drygt sex procent. Sedan 2010 har Tanums kommun höjt VA-taxan med 49 procent.

– Inte nog med att Tanum redan var dyrast, utan man envisas med att höja taxan ännu mer. Kommunen måste förklara sig. Smärtgränsen för taxehöjningar är passerad för länge sedan, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Jämfört med Lidköpings kommun, som är billigast i regionen och tolfte billigast i landet, blir skillnaden enorm. En Lidköpingsbo i en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter betalar 2 182 kronor per år för vatten och avlopp. Samma kostnad i Tanum är 7 977 kronor per år. Skillnaden är över 260 procent.

Trots att Lidköpings kommun är billigast i regionen är Lennart Derehag även kritisk till hur VA-taxan hanterats där.  

– Relativt sett ligger Lidköpings kommun lågt vilket naturligtvis är bra. Samtidigt ser vi att VA-taxan stigit med 38 procent sedan 2010. Det är en mycket kraftig ökning som nästan ligger i paritet med utvecklingen i Tanum. Det gör oss bekymrade, avslutar Lennart Derehag.

Hyresgästföreningen anser att kommunen måste vara återhållsam med taxehöjningar, eftersom taxor och avgifter utgör ungefär en tredjedel av en normal lägenhetshyra.

För ytterligare upplysningar kontakta.
Lennart Derehag, ordförande
Telefon 070 – 265 81 95

Hyresgästföreningens regionala pressjour
072 – 211 65 41