"Slopa inkomstkraven"

Var tredje kommunal hyresvärd kräver att bostadssökande ska tjäna tre gånger månadshyran. Lika många nekar dig bostad om du har socialbidrag. Det visar en granskning som tidningen Hem&hyra presenterade igår. Nu vill Hyresgästföreningen se slopade inkomstkrav.

Hundratusentals svenskar stängs ute från att få förstahandskontakt på grund av uthyrningskraven. Reglerna blir till höga trösklar som stänger ute stora grupper från den vita bostadsmarknaden.

Skillnaderna på uthyrningsreglerna är stora runt om i landet och de skiljer sig även mellan kommunala och privata hyresvärdar. Allmännyttiga bostadsbolaget Mimer i Västerås har helt avskaffat sitt inkomstkrav samtidigt kräver Rikshem att den bostadssökande ska ha 3,5 gånger hyran i lön.

En tredjedel av bostadsbolagen kräver tre gånger hyran i lön den bostadssökande ska få ett kontrakt. Det innebär att den som vill hyra en lägenhet för 9000 kr/mån av Wallenstam i Uppsala måste ha en disponibel inkomst på minst 27 000 kr/mån.

Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, liknar inkomstkraven vid förmynderi och tycker att de är omoderna. Den bostadssökande kan själv avgöra om hon klarar av att betala hyran eller inte. Erfarenheterna från de kommuner som avskaffat inkomstkraven är dessutom att låginkomsttagare är lika bra som höginkomsttagare på att betala hyran. Eftersom alla måste ha en bostad är betalningsviljan mycket stark.

- Vi vill uppmana kommunpolitikerna att se över bostadsbolagens inkomstkrav och uthyrningsregler. Även ensamstående och låginkomsttagare har rätt till en god bostad, säger Johan Pelling.

När det kommer till de privata bostadsbolagens inkomstkrav anser Pelling att det är en fråga om ansvar.

- De privata hyresvärdarna måste ta sitt sociala ansvar. Enklare uthyrningsregler och slopade inkomstkrav skulle bidra till ett mer integrerat samhälle, säger Pelling.


Johan Pelling, regionchef, 010 - 459 13 63

Johan Lindahl, utredare/pressansvarig, 072 - 712 51 29


Hyresvärdarnas krav län för län – bolag för bolag - http://www.hemhyra.se/riks/vardarnas-krav-lan-lan

Inkomstkrav stänger ute barnfamiljer - http://www.hemhyra.se/riks/inkomstkrav-stanger-ute-barnfamiljer

Så hårda är reglerna att få hyra - http://www.hemhyra.se/riks/sa-harda-ar-reglerna-att-fa-hyra