Nytt program ska stoppa utförsäljning

LJUSDAL. I ett nyligen antaget lokalt bostadspolitiskt program uppmanar Hyresgästföreningen kommunpolitikerna i Ljusdal att inte sälja eller ombilda allmännyttiga hyresrätter. ”Ljusdalshem är en bra hyresvärd och många hyresgäster är oroliga inför framtiden”, förklarar föreningens ordförande Jan Olsson.

Sedan en tid tillbaka florerar obekräftade rykten om att Ljusdalshems ledning planerar att sälja en stor andel av bolagets lägenheter i Ljusdal och Järvsö. Hyresgästföreningens lokala ordförande Jan Olsson berättar att flera hyresgäster vänt sig till honom och föreningens personal med frågor om en eventuell utförsäljning.

- Vi vet egentligen mycket lite, men vi vet att det pratats om att sälja och ombilda hyresrätter, förklarar Jan Olsson.

Hyresgästföreningen i Ljusdal skriver i sitt nyligen antagna bostadspolitiska program att ett allmännyttigt och kommunägt bostadsbolag som Ljusdalshem är det bästa bostadspolitiska verktyg en kommun kan ha. Allmännyttan kan användas för att bygga nytt, hålla nere bostadskostnaderna och skapa en attraktiv kommun. En försäljning av allmännyttiga hyresrätter ger, enligt Hyresgästföreningen, ett kortsiktigt tillskott av kapital men försvagar bostadsbolaget långsiktigt.

- För en del politiker kanske det här bara handlar om att sälja några hus, men det handlar faktiskt om våra hem och vår framtid, säger Jan Olsson.

Skräckexempel från andra kommuner runt om i landet där privata fastighetsbolag köpt allmännyttiga bostäder, lyxrenoverat och chockhöjt hyrorna har övertygat Hyresgästföreningen i Ljusdal att de vill fortsätta bo hos en kommunal hyresvärd.

- Runt om i landet ser vi flera exempel på hur privata värdar köper upp, lyxrenoverar och chockhöjer hyror med 50-70%. Vill kommunpolitikerna i Ljusdal garantera att det inte händer här ska de inte heller sälja några bostäder, förklarar Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare Johan Lindahl.

Det nya bostadspolitiska programmet lyfter även frågor om boinflytande, integration och behovet av fler hyresrätter med rimliga hyror.

Läs hela programmet här: http://www.hyresgastforeningen.se/bostadspolitik/lokala-bostadspolitiska-program/gavleborg/ljusdal/

Kontaktpersoner

Jan Olsson, ordförande 070 - 222 26 72

Johan Lindahl, utredare 072 - 712 51 29