Campus-turne för studenters bostadssituation

Hjälp oss att bygga en studentskyskrapa. Hyresgästföreningens ungdomsnätverk Hemjakten har varit på Campus-turné på Göteborgs universitet under tre dagar för att uppmärksamma bostadssituationen för stadens studenter.

Satsningen som görs i samarbete med studentkårerna är ett sätt att uppmärksamma Göteborgs politiker på att bostadsbristen för studenter fortfarande är akut och att det krävs ett än mer aktivt arbete för att komma tillrätta med situationen.

- Det är ju en av de största frågorna vi har, säger Ebba Jacobsson, vice kårordförande med ansvar för studiesociala frågor hos Göta studentkår, som igår tillsammans med Hemjakten återfanns på Humanisten för att prata bostadsfrågor med studenter.

Bredvid sig hade Ebba ett hus byggt av legobitar i olika färger som successivt byggts upp av studenterna under turnén. Varje färg symboliserar en students boende och det tog inte lång stund att konstatera att de gröna bitarna som symboliserar ett eget förstahandskontrakt inte dominerade byggnaden.

Själv bor Ebba just nu i studentlägenhet. Men vägen dit efter att ha flyttat från Skåne till Göteborg för att läsa kommunikationsvetenskap har inte varit direkt spikrak.

- Först bodde jag hos min farmor, sedan var jag inneboende och därefter bodde jag i andra hand i ett år. Så jag har prövat det mesta utom att bo med förstahandskontrakt, säger Ebba.

- De flesta av mina kompisar bor i andra hand och de som har förstahandskontrakt har nästan alltid en partner som har ett heltidsjobb.

Men att bo tillfälligt och att behöva flytta runt innebär inte bara otrygghet utan är också negativt för studierna.

- Att bo så är väldigt störande och det är svårt att koncentrera sig på studierna, säger Ebba. Det händer också att du kanske får punga ut med dubbla hyror om du hittar något som är lite mer varaktigt samtidigt som du har kort tid kvar på ditt nuvarande boende.

Ett stopp återstår på Campus-turnén och därefter ska den blivande färgglada skyskrapan överlämnas till ansvariga politiker i Göteborg.

Bilden: Ebba Jacobsson från Göta Studentkår deltar i Hemjaktens kampanj för att uppmärksamma bostadsbristen för studenter i Göteborg. Lego-huset där varje färg symboliserar en students boende ska senare överlämnas till Göteborgs politiker. Foto: Daniel Lundh