Guldklassat studentboende invigt i Göteborg

På grund av överklaganden upp till högsta instans tog det närmare ett decennium från idé till färdigt hus. Men i förra veckan kunde Chalmers Studentbostäders nybyggda studentlägenheter på Guldheden i Göteborg slutligen invigas.

Huset som ligger på Doktor Forselius Backe är de första studentbostäder i Sverige som klassificerats som Miljöbyggnad Guld. Något som inte varit helt lätt att uppnå enligt Chalmers Studentbostäders vd Joakim Wallin.

  • Att bygga just studentbostäder med hög miljöklassning är en särskild utmaning eftersom denna typ av bostäder är små och har högre energiförbrukning än vanliga hyreslägenheter, säger han.
  • Det är viktigt att kunna bygga både funktionellt och ekonomiskt utan att tumma på hållbarheten. Miljöcertifieringen är ett kvitto på att vi levererat miljömässigt och hållbart boende i Göteborg. Det behövs för framtiden.

Just de höga miljöambitionerna, som bland annat inneburit solceller på taket och tillgång till en elbilspool, lovordades av många talare under invigningen, däribland bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP).

  • Det sägs att vi är den första generationen som känner av klimatförändringarna och troligen den sista som kan göra något åt det, sade Mehmet Kaplan och betonade hur viktigt det är att bygga ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart.

I huset som blev klart för inflyttning i somras finns 118 enrumslägenheter. 112 av dem är 24 kvadratmeter stora och sex stycken är på 35 kvadratmeter. Hyran för de mindre lägenheterna är 4 210 kronor.Därutöver tillkommer avgift för bredbandsuppkoppling och för varmvatten som mäts individuellt efter förbrukning.

  • Så det blir ungefär 4 600 i månaden, säger Kristin Abrahamsson som studerar till fysioterapeut och som bott i en av de mindre lägenheterna sedan terminsstarten nu i höst.
  • Jag har bott i kollektiv tidigare så det här är min första egna lägenhet. Här är väldigt tyst och lugnt också på helgerna och läget är jättebra, det är nära till allt. Så jag är verkligen jättenöjd

Bilden: Under invigningen ingick också en rundvandring i huset där hyresgästen Kristin Abrahamsson fick besök av bland andra bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan. Foto Erik Yngvesson

Fakta miljöbyggnad

Det nya studentboendet i Dr Forselius Backe är certifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär att fastigheten har byggts med högt ställda miljö- och hållbarhetskrav vad gäller energi, innemiljö och byggmaterial. Guldklassningen innebär också att fastigheten är helt rökfri fram till tomtgränsen, att det är individuell mätning av el och varmvatten samt att hyresgästerna förbinder sig att efter en tid bidra med sina upplevelser av inomhusklimatet.

Sedan 2011 hanterar den ideella organisationen Sweden Green Building Council certifieringssystemet Miljöbyggnad. En byggnad kan uppnå betygen Brons, Silver och Guld. Huset bedöms utifrån en rad indikatorer vad gäller energi, innemiljö och byggmaterial.

Källa Chalmers Studentbostäder