Hyrorna klara för Pepparkakshuset och Opalen

UPPSALA. Hyresgästföreningen och Uppsalahem är nu överens om hyrorna för Pepparkakshuset i Kåbo och Opalen i Stenhagen. Hyrorna är så kallade presumtionshyror vilket innebär att de inte kommer att bruksvärderas de närmaste 15 åren.

Längs med Döbelnsgatan i Kåbo pågår byggandet av Pepparkakshuset, ett nytt hus med sammanlagt 132 lägenheter. Enligt den nya överenskommelsen kommer en tvåa på 60 kvm kosta 8775 kr/mån, beräknat på snittet i huset 1778 kr/kvm.

I närheten av Stenhagen centrum bygger Uppsalahem 99 hyresrätter i ett bågformat hus (Opalen) på Citrinvägen. Hyran för en två på 60 kvm i Opalen kommer att vara 9328 kr/mån, beräknat på ett snitt i huset om 1900 kr/kvm.

- Det är bra att vi kan komma överens om hyror som gör att det går att bygga nya hyresrätter i Uppsala, säger Helena Nordlund förhandlare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Vad är presumtionshyra?

Det finns idag tre sätt att bestämma hyran i nyproducerade lägenheter. För det första kan hyresvärden förhandla med en hyresgästorganisation och träffa överenskommelse om en hyra som ryms inom bruksvärdet, för det andra kan hyresvärden förhandla med en hyresorganisation och träffa överenskommelse om en presumtionshyra och för det tredje kan hyresvärden sätta hyran själv utan förhandling med en hyresgästorganisation. I det sistnämnda fallet kan hyresgästen begära prövning i hyresnämnden.

Helena Nordlund, 010 - 4591307