Hyran klar för 70 000 hushåll i Göteborg

Hyresgästföreningen har träffat en överenskommelse om årets hyror hos Göteborgs tre största kommunala bostadsbolag. Hyreshöjningen blir i genomsnitt 0,5 procent från årsskiftet för närmare 70 000 lägenheter hos Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon.

De tre största bostadsbolagen i Göteborg har under förhandlingarna krävt hyreshöjningar på upp till 1,80 procent för 2016. Bolagens krav motsvarar enligt Hyresgästföreningens beräkningar ökade intäkter på omkring 73 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen ser däremot inga skäl till att hyrorna behöver höjas och ansåg därför att hyrorna skulle förbli oförändrade under 2016.

Vi har nu kommit överens om en genomsnittlig hyreshöjning på 0,5 procent från den 1 januari 2016 hos samtliga tre bolag. Det innebär att en lägenhet som i dag har en hyra på 6 000 kronor blir 30 kronor dyrare per månad.

Höjningen omfattar cirka 70 000 lägenheter men kommer att variera mellan olika fastigheter beroende på läge, standard och underhållsnivå.

  • Vi är relativt nöjda med överenskommelsen. Vi har fått ned bolagens krav rejält vilket känns viktigt eftersom det finns många hyresgäster som lever med knappa marginaler, säger Linda Zackariasson, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, tycker det är positivt att ha nått en överenskommelse, men är mindre nöjd med att förhandlingarna dragit ut på tiden.

  • Hyreskraven visar tydligt att bolagen har helt orealistiska förväntningar och att politikerna i bolagsstyrelserna och bolagens verkställande ledningar måste ta ett större ansvar även för sina hyresgästers ekonomi,, säger han.
  • Jag utgår därför ifrån att bolagen inför kommande förhandlingar visar mycket stor återhållsamhet redan när de formulerar sina krav, säger Pedram Kouchakpour.

Vill du veta mer välkommen att kontakta:

Linda Zackariasson, förhandlingsstrateg, tel 0708-93 05 30

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef, tel 010-459 24 35