Låg hyreshöjning nästa år för studenter i Göteborg

Första hyresuppgörelsen om nästa års hyror är klar i Göteborgs-regionen. Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) och Hyresgästföreningen har enats om en hyreshöjning på 0,5 procent från årsskiftet.

Det innebär att en studentlägenhet som i dag kostar 4 000 kronor i månaden blir 20 kronor dyrare per månad. Det kan jämföras med SGS ursprungliga krav på 1,4 procent som skulle inneburit att samma lägenhet blivit 56 kronor dyrare i månaden.

  • Hyresgästföreningens generella utgångspunkt är frysta hyror men vi menar att man kan ha förståelse för vissa av SGS krav, säger Lennart Johansson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Utöver höjningen på 0,5 procent tillkommer också en höjning av IT-avgiften med 10 kronor per månad, från nuvarande 140 till 150 kronor. Skälet till att avgiften höjs är att nätet håller på att uppgraderas till en betydligt högre hastighet.

Uppgörelsen omfattar SGS samtliga 5 658 lägenheter. Däremot ingår inte de lägenheter som SGS blockförhyr hos andra fastighetsägare. Hyran för de lägenheterna förhandlas i stället med respektive fastighetsägare.

Vill du veta mer välkommen att kontakta: Lennart Johansson 010-459 24 24

Arkivbild: Erik Yngvesson