Nils Holgerssonrapporten: Falkenbergsborna betalar mest i Halland för fjärrvärmen

Falkenbergsborna betalar mest i Halland för fjärrvärmen, medan Halmstadsborna kommer betydligt billigare undan. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Det skiljer 156 kr i månaden för en normalstor lägenhet i Falkenberg, som har Hallands lägsta fjärrvärmepris och Halmstads som har näst lägst fjärrvärmepris i länet. Lägst pris har Varberg.

-Prisskillnaderna är för stora. Det kan delvis förklaras av att det kostar olika mycket att producera och leverera fjärrvärme på olika orter. Men det är inte okej att det skiljer så mycket som 156 kronor i månaden beroende på din bostadsort, säger Petra Lundh, bostadspolitiskt ansvarig Hyresgästföreningen Norra Skåne.


- Bor du i Falkenberg betalar du en väldigt hög andel av din hyra just till fjärrvärme. Drygt en tusenlapp i månaden ger en årskostnad på mer än 12 000 kr, bara för fjärrvärmen. Problemet är att fjärrvärmebolagen har en monopolställning, vilket gör konsumenten svagare i förhållande till bolagen. Därför är det viktigt att fjärrvärmepriserna granskas och att sådana här prisskillnader kommer fram, säger Petra Lundh, bostadspolitiskt ansvarig på Hyresgästföreningen region Norra Skåne.

Riksgenomsnittpriset för fjärrvärmen hos en vanlig trerumslägenhet (ca 67 kvm) är 898 kr inkl. moms i månaden.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet, kr inkl moms
1. Falkenberg                1005 kr
2. Kungsbacka                854 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet, kr inkl moms
1. Varberg                       835 kr
2. Halmstad                     849 kr

Fakta om undersökningen:
I Nils Holgerssonrapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar.


Vi som står bakom undersökningen:

Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN-gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet. Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu
 
Presskontakt:
Petra Lundh, Hyresgästföreningen Norra Skåne 0706-307 460 (södra Halland)

För mer information om rapporten, kontakta:
Mari-Louise Persson, ordförande i Nils Holgerssongruppen 072-516 90 30
Thomas Folkesson, EKAN-gruppen 070-556 02 58