Unikt inflytande för hyresgäster vid ombyggnad

Hyresgäster ska genom samråd garanteras ett reellt inflytande över vad som ska hända med deras hem. Likaså ska det finnas olika nivåer att välja på vid en ombyggnad. Dessutom ska hyran vara fastställd innan hyresgästen bestämmer sig för ett ja eller nej till ombyggnationen.

Det är några av de viktigaste punkterna i det avtal om inflytande vid ombyggnad som HSB Göteborg och Hyresgästföreningen i västra Sverige i dagarna kommit överens om.

- Det här är väldigt positivt. Det allra viktigaste i avtalet är rätten till samråd och att det ska finnas olika nivåer av upprustning att välja bland. Sedan vilar ett stort ansvar på båda parter att se till att avtalet får ett reellt värde för de hyresgäster det berör, säger Jesper Bryngelsson, biträdande chef för lokalt utvecklingsarbete hos Hyresgästföreningen och en av dem som varit med och förhandlat fram avtalet.

Också HSB är mycket nöjda med att det nu finns ett avtal.

- Syftet med avtalet är att ge HSBs hyresgäster möjlighet till dialog och inflytande över sin boendesituation, socialt såväl som ekonomiskt. Att kunna påverka sitt boende skapar de bästa förutsättningarna för trygghet och engagemang. Och det är något som är extra viktigt för oss på HSB som medlemsägd organisation, säger Kristian Isberg, fastighetschef på HSB Göteborg.

Omkring 1 700 hushåll i regionen är hyresgäster hos HSB Göteborg. En av dem är Jakob Danckwardt Lillieström som bor i ett hus som kan komma att bli aktuellt för renovering.

- Man läser ju ofta om att hyresgäster blir helt överkördai samband med renoveringar så det känns väldigt skönt att veta att det finns ett avtal som garanterar en tryggare process, säger han.

Ombyggnadsavtalet är det första som tecknats i region västra Sverige men Jesper Bryngelsson är övertygad om att fler hyresvärdar kommer att följa efter.

- Jag tror att allt fler hyresvärdar inser att en ombyggnadsprocess blir så oändligt mycket bättre om den sker i samråd med hyresgästerna, säger han. För oss är det självklart att alla som vill ska kunna bo kvar efter en renovering men för att nå dit behöver hyresgästerna få ett reellt inflytande och kunna få välja utifrån sina behov och förutsättningar.

Presskontakt HSB Göteborg:

Kristian Isberg, Fastighetschef HSB Göteborg
E-post: kristian.isberg@hsb.se
Tele: 010-442 22 19

Presskontakt Hyresgästföreningen
Jesper Bryngelsson 0708-79 41 07, 010-459 24 13

Bilden: Jesper Bryngelsson, biträdande chef för lokalt utvecklingsarbete