Det bör bli ett lågt yrkande i årets hyresförhandling med Kopparstaden

Hyresgästföreningen ser ingen anledning till höga hyreshöjningar i årets hyresförhandling med Kopparstaden. Ett lågt ränteläge, ingen inflation och Dalarnas högsta snitthyra talar för att det borde bli en låg överenskommelse mellan hyresgästföreningen och Kopparstaden.

De ekonomiska förutsättningarna för Sverige är goda. Det låga ränteläget och en obefintlig inflation skapar en är väldigt gynnsam situation för Sveriges bostadsbolag. För Kopparstaden i Falun ser ekonomin god ut enligt Hyresgästföreningen och inför årets hyresförhandling har Hyresgästföreningen uppfattningen att bör inte bli något högre yrkande från Kopparstaden.

- De ekonomiska förutsättningarna är mycket goda för Kopparstaden och det måste självklart hyresgästerna få ta del av. När Kopparstaden har minimala kostnadsökningar till följd av den låga räntan och inflationsläget i Sverige så det finns egentligen ingen anledning till att begära en hög hyreshöjning, säger Per Höglund Ordförande förhandlingsdelegationen Hyresgästföreningen.

Trots att Sverige under en längre tid haft låga räntor är det inget som Kopparstadens hyresgäster har fått tagit del av. Kopparstaden har en högre snittränta än resterande Dalarna och även om man jämför med allmännyttiga bolag av samma storlek i Sverige har Kopparstaden ca 1% högre snittränta.

- Kopparstadens höga räntekostnader slår direkt mot hyresgästerna. Om Kopparstaden skulle komma ner på räntesnittet för Dalarna skulle det innebära att bolaget sparar ca 16 miljoner kronor. Positivt är att bolaget lägger om ca 500 miljoner under 2015 som kommer göra en besparing motsvarande flera miljoner, vilket är ytterligare ett argument som talar för att ett eventuellt yrkande från Kopparstaden bör vara ytterst återhållsamt, säger John Oknelid Förhandlare Hyresgästföreningen.

Även Kopparstadens snitthyra ligger högre än resterande allmännyttor i Dalarnas hyror. Hyresgästföreningens har jämfört snitthyran mellan de olika allmännyttorna och där framgår det tydligt att Kopparstaden har den högsta snitthyran. Skillnaden att hyra en 3:a i hos Kopparstaden, som har den högsta snitthyran, och Älvdalen, som har den lägsta snitthyran, är 1027 kronor i månaden.

- Jämfört med resten av Dalarnas län har Kopparstaden en högre snitthyra för sina hyresrätter. Med det läge som vi har i år är det ett ypperligt tillfälle att ge tillbaka till hyresgästerna i form av en ytterst låg uppgörelse kring hyrorna för 2016, säger John Oknelid


Kontaktpersoner
John Oknelid
Förhandlare
070-2794047
Pga förhandlingar kan John vara svår att nå under dagen men kommer så snabbt som möjligt kontakta ev. media som hör av sig.

Per Höglund
Ordförande i förhandlingsdelegationen
072-3376649