60-årsfest med bostadstema

Mitt bland loppis-stånd, lotterier, hoppborg och scenunderhållning stod också en orange dörr med texten ”Kan man bo här? ”För när Kortedala Torg firade 60-årsjubileum i lördags passade Hyresgästföreningen Norra Göteborg på att prata bostadspolitik med Kortedala-borna.

- Det viktiga är att vi är på plats och att det syns att vi finns, säger Pamela Möller, förtroendevald i Norra Göteborg, som tillsammans med Magnus Lindblom ägnade den soliga lördagen åt att diskutera och dela ut de sju Göteborgsföreningarnas gemensamma bostadspolitiska program.

Hyresgästföreningens orange kampanjdörr har stått uppställd på åtskilliga platser i landet under våren och tanken är att den ska fungera som en ingång till att diskutera bostadsfrågor med såväl politiker som allmänhet.

Men när Hyresgästföreningen Norra Göteborgs bostadspolitiska grupp hade dörren uppställd på Gärdsås Torg i Bergsjön för ett par veckor sedan tolkade många frågan som ”är det möjligt att bo i Bergsjön?”

- Det är väl vissa som har gjort den tolkningen här i Kortedala också, säger Magnus Lindblom, som sedan i våras är förtroendevald i en lokal hyresgästförening i Bergsjön och som väl vet att det går alldeles utmärkt att bo i såväl Kortedala som Bergsjön.

- Andra verkar tro att vi är ute för att värva medlemmar så man ser en del som går omvägar. Men det är också många som är intresserade av att prata bostadsbrist och bostadsbyggande, det är ju en nog så viktig problematik.

Att bostadsfrågan engagerar på många sätt märktes också hos föreningen Boihop som fanns på plats på torget för att berätta mer om kollektivboendet Lyktan. Huset som kombinerar egna fullt utrustade lägenheter med ett stort antal gemensamhetslokaler är planerat att ligga på just Kortedala Torg.

Det är kommunala Familjebostäder som ska låta bygga huset men det är föreningen Boihop som ska sköta förmedlingen av de mellan 50-60 lägenheterna. Såväl ensamstående som familjer är välkomna att bli medlemmar i föreningen och ställa sig i kö för att få bo i gemenskapsboendet.

Och att det finns ett stort intresse av att bo under mer sociala former var tydligt. På bara några timmar fick föreningen in flera fulltecknade listor med intresseanmälningar till Lyktan, där byggstarten är planerad till våren 2016.

På bilden: Pamela Möller, förtroendevald i Hyresgästföreningen Norra Göteborg diskuterar bostadsfrågor med Sara Jamal och hennes som Sarao. Foto: Erik Yngvesson