Hyresgästföreningen och Knivstabostäder överens om ny renoveringsmodell

Sedan i höstas har Hyresgästföreningen och Knivstabostäder förhandlat om den nödvändiga renoveringen av 492 lägenheter i Knivsta. Det har dragit ut på tiden då de lokala föreningarna inte har varit helt ense. Nu har Knivstabostäder och Hyresgästföreningen tillsammans tagit fram en modell där kostnader minimeras och där hyresgästerna kan bo kvar under bygget. Ambitionen har varit att undvika ett scenario där hyrorna ökas markant till följd av höga renoveringskostnader. Att hyresgästen ska ha råd att bo kvar även efter renoveringen har behandlats som en prioriterad fråga. 

I området finns tre lokala hyresgästföreningar och det har inte varit lätt att komma fram till en lösning.

- Vi har försökt komma överens men har nu nått vägs ände. Vi såg ingen annan utväg än att rösta om frågan i förhandlingsdelegationen ­– och majoriteten röstar för den här modellen, berättar Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Renoveringsarbetet beräknas pågå under sju år och hyran kommer successivt att finansiera detta med en ökning, utanför de årliga förhandlingarna, om ca 2 % per år i tio år. En samrådsgrupp med representanter från de boende och Knivstabostäder kommer att sättas ihop för att utvärdera, varje år, vad som gjorts och vad som ska göras.

- Vi kan inte tjafsa om det här fram och tillbaka. Renoveringarna behöver göras och nu har vi hittat en lösning som är så bra som det bara går. Ett annat bolag hade kanske inte ens sett över möjligheterna utan bara sålt husen eller gjort lyxrenoveringar. Och då skulle vi få räkna med avsevärda hyreshöjningar, säger Agneta Funseth, boende och ordförande i en av föreningarna.

Modellen ses som banbrytande och forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) vill nu följa BoKvar-modellen som de tror kan bli något att presentera för rikspolitikerna i framtiden.


Kontaktpersoner
Lena Jansson Nordin, förhandlare, 010 459 13 53
Agneta Funseth, boende, 070 636 91 42 / 070 282 25 28