Sjunde året för Megaloppis i Majorna

I år är det sju-årsjubileum för Megaloppis i Majorna i Göteborg. Ett arrangemang som bygger på den enkla idén att var och en är sin egen arrangör men som kräver att det är någon som gör det hela möjligt.

En som vet det mer än väl är Kim Weinehammar. 2009, då idén föddes, var hon projektledare för Hyresgästföreningens projekt Ekologisk stadsdel Majorna.

- Ursprungsidén kom från några kvinnor i stadsdelen som ville odna en bakluckeloppis på Karl Johans Torg. Men mitt uppdrag var ju att försöka engagera hela stadsdelen, även de som inte har bil, och dessutom kändes bakluckeloppis inte så ekologiskt hållbart, säger Kim, som i dag arbetar som verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen.

- I stället tänkte jag att tänk om folk bara kunde ställa ut ett bord utanför där de bor och bära ner det de vill sälja från lägenheten och vinden, helt enkelt göra det så enkelt som möjligt och låta var och en vara sin egen arrangör.

Hur idén skulle falla ut bland Majborna visste förstås inte Kim. Men redan första året blev Megaloppis en succé.

- Vi räknade till uppskattningsvis 800 bord och runt 10 000 besökare och det blev fyra ton kläder och prylar över som skänktes till Myrorna.

Ursprungsidén var att Megaloppis skulle vara av Majbor för Majbor och både bidra till ökad gemenskap och samhörighet i stadsdelen men också till ökad medvetenhet om vikten av att värna jordens resurser och minska en alltför stor överkonsumtion.

- Numera är det ju närmast skrytbart att handla second hand men det var inte lika självklart då. Men det är så häftigt att se att barn kan sälja av hela sitt leksaksförråd och skaffa ett nytt på samma dag. Samtidigt främjar det ju dem som har det lite sämre ställt, säger Kim och berättar att allt som kostar över 30 kronor brukar anses som dyrt bland Megaloppis besökare.

Sedan första årets succé har Megaloppis vuxit för varje år. På gott och ont, menar Kim.

- I och med att det kommer mycket besökare både från andra stadsdelar och även utanför Göteborg blir det lite mer av ett jippo än ett gemensamt ansvar för att den egna stadsdelen kan göra något stort och bra. Första året till exempel var stadsdelen renare än efter en vanlig helg, andra år har vi fått städa något kopiöst.

- Samtidigt har den här dagen en effekt som jag inte hade tänkt på innan och det är att folk brukar vara så himla glada. Många ser fram emot det här hela året och för de lokala handlarna, caféerna och restauranger har det en enorm effekt. Det här är deras bästa försäljningsdag på hela året.

Även om många både kommunala och frivilliga krafter samverkar för att göra Megaloppis möjligt så har Hyresgästföreningen under alla åren haft en ledande roll som organisatör av dagen.

- Någon måste hålla i taktpinnen, så är det ju bara. Det är mängder av saker att hålla reda på och som behöver styras upp ordentligt. Så om vi skulle släppa ansvaret tror jag det här skulle genomföras ändå men det skulle kunna bli väldigt rörigt och till och med negativt, säger Kim.

Årets Megaloppis äger som vanligt rum sista söndagen i maj. I år innebär det 31 maj mellan 11.00–17.00.