Konstnärer skildrar ungas bostadssituation

Julia Lindstedt är en av åtta unga Göteborgskonstnärer som nappat på Hyresgästföreningens inbjudan att med konstens hjälp skildra bostadssituationen för unga i Göteborgs-regionen.

- Min första tanke när jag såg inbjudan var ”vilken bra grej” Bostadssituationen i Göteborg är något mina vänner och jag ofta diskuterar. Den är ju närmast att betrakta som kaos, men man har blivit så van vid det, säger Julia när vi träffar henne i kulturföreningen Takets lokaler nära Järntorget i Göteborg där hon och ett tjugotal andra konstnärer har sina ateljéer.

- Själv har jag flyttat åtta gånger de senaste fyra åren. Jag har bott i andra hand, i tredje hand, inneboende och också flyttat hem till mina föräldrar mellan varven.

Just nu delar Julia en andrahandstvåa i Annedal med en kompis. Här har de bott i nästan två år.

- Så jag har hunnit bo in mig lite men det känns ändå osäkert, jag vet inte hur länge vi kommer att kunna få bo kvar så jag söker hela tiden andra lägenheter, säger Julia som har fyra års kötid hos Boplats men som ännu inte fått något napp.

Att Julia inte är ensam om sin situation har de tidigare undersökningar av hur unga vuxna bor som Hyresgästföreningen genomfört tydligt visat. Den senaste undersökningen från 2013 visade att allt färre 20–27-åringar har ett eget förstahandskontrakt, att allt fler ofrivilligt blir kvar hemma hos föräldrarna och att närmare var tredje, precis som Julia, bor i osäkra och tillfälliga upplåtelseformer.

Nu är 2015 års rapport precis på väg att färdigställas och med anledning av det har Hyresgästföreningen bjudit in unga Göteborgskonstnärer för att med deras hjälp illustrera hur bostadssituationen för unga ser ut.

Konstnärerna fick flera olika teman ur de tidigare undersökningarna att välja bland. För Julia var det självklart att välja temat ”osäkra boendeformer”.

- Vad jag vill illustrera är den kaotiska känslan av ofrihet där man inte har makten över sitt eget liv, säger Julia och visar den snart färdiga färgstarka tavlan som föreställer två händer med nycklar som människor förgäves försöker nå upp till.

Julias recept för att komma till rätta ned bostadsbristen är egentligen väldigt enkelt: bygg mer, bygg billigare, satsa på mer kollektivboende och bygg så att segregationen motverkas.

- Man kan inte bara gynna dem som redan har det bra ställt. Men eftersom det finns en bostadsbrist vet de som bygger att de kan tjäna pengar för att folk är desperata. I dag är det för många som gynnas av att det är bostadsbrist och för att vända på det krävs tydliga politiska beslut så att väljarna ser att man verkligen vill satsa.

Julias och de övriga konstnärernas verk visas upp på Röda Stens konsthall i Göteborg den 27 maj. Vernissagen, som är öppen för allmänheten, pågår mellan 18.00–20.00. Samma dag blir också årets rapport om unga vuxnas boende i Göteborgsregionen offentlig.

Vill du komma på vernissagen? Anmäl dig i så fall här:

bopolkonst@hyresgastforeningen.se

Foto: Erik Yngvesson